Соціальна відпустка «на дітей» одинокому батьку

Уявімо ситуацію: працівник — одинокий батько (вдівець), який виховує 7-річну дитину, та взяв під опіку ще одну неповнолітню дитину. Чи має право такий працівник на додаткову соціальну відпустку «на дітей»? Якщо так, то якої тривалості?

Відповідно до статті 186-1 Кодексу законів про працю України (КЗпП) гарантії, встановлені статтями 56, 176, 177, частинами третьою — восьмою статті 179, статтями 181, 182, 182-1, 184, 185, 186 КЗпП, поширюються на батьків, які виховують дітей без матері (у т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також на опікунів (піклувальників), прийомних батьків.

Соціальна відпустка «на дітей» одинокому батьку Читайте також: Соціальна відпустка на дітей: основні акценти

Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А І групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері (у т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А І групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Коло осіб, яким надається додаткова відпустка «на дітей» залежить від визначення поняття «дитина»

Відповідно до статті 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-ІІІ та статті 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.1992 № 2811-ХІІ дитина — особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Соціальна відпустка «на дітей» одинокому батьку Читайте також: Соціальна відпустка працівниці, яка має одну рідну дитину і другу — під опікою

Враховуючи зазначене, право на цей вид відпустки мають:

  • жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років;
  • жінка, яка має дитину-інваліда (до досягнення дитиною 18 років);
  • жінка, яка усиновила дитину (до досягнення дитиною 18 років);
  • мати інваліда з дитинства підгрупи А І групи;
  • одинока мати (до досягнення дитиною 18 років);
  • батько, який виховує дитину без матері (у т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі) (до досягнення дитиною 18 років);
  • батько, який виховує інваліда з дитинства підгрупи А І групи без матері (у т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • особа, яка взяла дитину під опіку (до досягнення дитиною 14 років), піклування (до досягнення дитиною 18 років);
  • особа, яка взяла під опіку інваліда з дитинства підгрупи А І групи;
  • один із прийомних батьків (до досягнення дитиною 18 років).

Працівник — одинокий батько (вдівець) має дитину віком до 18 років та є опікуном іншої дитини — має право на додаткову соціальну відпустку тривалістю 17 календарних днів, адже наявні дві підстави для надання такої відпустки: «батько, який виховує дитину без матері» та «особа, яка взяла дитину під опіку».

Підтвердні документи для отримання додаткової соціальної відпустки, які має надати одинокий батько

Для отримання додаткової соціальної відпустки та інших пільг і компенсацій у сфері праці, у зазначеному випадку, працівник (одинокий батько) при прийнятті на роботу чи згодом, мав надати:

  • копії свідоцтв про народження дітей;
  • копію свідоцтва про смерть матері дитини;
  • рішення (розпорядження) органу опіки і піклування про встановлення опіки над неповнолітньою дитиною;
  • рішення суду про встановлення опіки над дитиною.

Саме ці документи вказують як підстави для видання наказу про надання відпустки.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді