План роботи з військового обліку на 2018 рік

Грудень — саме той час, коли слід спланувати роботу з військового обліку на наступний рік. План роботи з військового обліку має стати керівництвом для дій, а не «мертвим» документом, надрукованим на випадок перевірки військовим комісаріатом. Розповімо, як це зробити та продемонструємо на прикладі.

У працівника, відповідального за ведення військового обліку, — чимало завдань та обов’язків. Деякі можна виконувати послідовно. Інші потрібно запаралелити. Є роботи постійні, а є — періодичні. Окремі завдання маємо виконувати на вимогу військового комісаріату (далі — військкомат).

Щоб не скотитися в безодню хаосу, складіть у грудні План роботи з військового обліку військовозобов’язаних і призовників на 2018 рік (далі — План). Цей інструмент виконає щонайменше три важливі функції:

  • упорядкує вашу роботу;
  • унаочнить для керівника обсяг роботи, який ви виконуєте;
  • буде планувальним документом, який ви надасте представникам військкомату, що перевірятимуть стан організації та ведення військового обліку на підприємстві.

План роботи з військового обліку на 2018 рік Дізнайтеся, чи штрафуватимуть за неведення військового обліку і в якому розмірі

Жоден нормативний документ з організації військового обліку прямо не визначає ані обов’язок складати План, ані назву документа. Однак з-поміж документів, які перевірить військкомат, є планувальні документи за минулий та поточний роки (п. 5 Питань, які підлягають перевірці з організації та ведення військового обліку та забезпечення функціонування системи військового обліку, — Додаток 27 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою КМУ від 07.12.2016 № 921; далі — Порядок № 921). Отже, планувальний документ має бути обов’язково.

План роботи з військового обліку на 2018 рікВам стане у пригоді: Зразок наказу про покладення обов’язків із ведення військового обліку

Форма Плану

Зазвичай План має табличну форму. Підписує План особа, відповідальна за ведення військового обліку.

«Підпис» — обов’язковий реквізит внутрішніх документів підприємства (п. 4.4 Національного стандарту України ДСТУ 4163-2003 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів», затвердженого наказом Держспоживстандарту від 07.04.2003 № 55; далі — ДСТУ 4163-2003).

Візує План безпосередній керівник особи, відповідальної за ведення військового обліку, — якщо візування вимагають локальні акти з діловодства.

Документ можуть підписувати двоє чи більше осіб, якщо всі вони відповідають за його зміст (п. 5 гл. 7 розд. ІІ Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 18.06.2015 № 1000/5). Тож якщо є працівник, відповідальний за ведення військового обліку, інші посадові особи лише погоджують документ шляхом візування.

План роботи з військового обліку на 2018 рік Читайте також: Військовий облік іногородніх працівників

Персональний облік військовозобов’язаних і призовників ведуть на підприємстві (п. 5 ст. 34 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII). Отже, План — документ з організації військового обліку для підприємства загалом. Тому План затверджує керівник підприємства. Гриф затвердження має містити: слово ЗАТВЕРДЖУЮ, назву посади керівника, його особистий підпис, розшифрування підпису (ініціали та прізвище), дату затвердження (п. 5.17 ДСТУ 4163-2003).

Чи обов’язково погоджувати План із військкоматом?

Ні, не обов’язково. Нормативні акти не містять цієї вимоги.

Проте, якщо складаєте План вперше або маєте сумніви щодо включених до нього заходів, погодження:

  • додасть вам упевненості;
  • унеможливить претензії щодо документа при перевірці.

План роботи з військового обліку на 2018 рік Читайте також: Призначаємо відповідального за військовий облік, установлюємо доплату

Зміст Плану

Скласти План допоможе Порядок № 921. Більшість обов’язків наведено в пункті 37 Порядку № 921, проте не всі. Уважно перегляньте зразок Плану (див. Додаток) і порівняйте наш перелік робіт із заходами, які виконуєте.

План роботи з військового обліку військовозобов’язаних і призовників на 2018 рік

План роботи з військового обліку на 2018 рік

СКАЧАТИ

Віктор Талавера,
начальник відділення обліку та бронювання солдатів і сержантів запасу
Дніпровського районного у м. Києві військового комісаріату

Юлія Видиборець,
головний редактор системи «Експертус Кадри»


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді