Скасування наказу про прийняття на роботу: коли доцільно

Попри те, що необхідність скасувати накази виникає у працівників кадрових служб нечасто, все-таки внаслідок певних обставин до таких дій доводиться вдаватися. Розгляньмо на прикладі, коли потрібно скасовувати наказ про прийняття на роботу.

Наказ про прийняття на роботу було видано завчасно. Втім, у перший же робочий день працівник до роботи не приступив. Який наказ слід видати — про звільнення чи про скасування наказу про прийняття на роботу?

Увага!

Трудовий договір — це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою (далі — роботодавець), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з дотриманням внутрішнього трудового розпорядку, а роботодавець зобов’язується виплачувати працівнику заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (ч. 1 ст. 21 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

Роботодавець оформлює укладення трудового договору наказом чи розпорядженням про зарахування працівника на роботу (ст. 24 КЗпП).

Якщо прийнятий працівник не вийшов на роботу, насамперед з’ясуйте причину його відсутності: можливо, працівник захворів чи у нього трапилось якесь лихо, або він просто передумав працювати на підприємстві. Подальші дії безпосереднього керівника та кадровика залежатимуть від причини відсутності працівника.

Скасування наказу про прийняття на роботу: коли доцільно видавати Дізнайтеся, чи можна використовувати типову форму наказу про переведення на іншу роботу, що втратила чинність

Якщо вдалося зв’язатися з працівником телефоном і працівник повідомив, що:

  • захворів і має бажання працювати на підприємстві, доцільно скласти акт про відсутність працівника на роботі;
  • не має наміру працювати на підприємстві, складіть акт про відмову приступити до роботи, на підставі якого видайте наказ про скасування наказу про прийняття на роботу. Найкраще, якщо працівник прийде на підприємство того ж дня і власноруч напише заяву про скасування наказу про прийняття на роботу і зазначить причини відмови приступити до виконання трудових обов’язків.

Якщо не вдалося встановити зв’язок з працівником — складіть акт про відсутність працівника на роботі з невідомих причин у перший день його відсутності.

Після встановлення факту небажання приступити до роботи, на підставі заяви працівника або акта про відмову приступити до роботи видайте наказ про скасування наказу про прийняття на роботу. Якщо трудовий договір укладено в письмовій формі, наказ має містити й розпорядчу дію щодо скасування трудового договору.

Скасування наказу про прийняття на роботу: коли доцільно видавати Дізнайтеся, чи можна одним наказом оформити надання відпустки і матеріальної допомоги на оздоровлення

Трудові книжки ведуть на всіх працівників, які працюють на підприємстві або у фізичної особи понад п’ять днів (п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58). Отже, у трудовій книжці працівника, який не приступив до роботи, не повинно бути запису про прийняття на роботу і, відповідно, — про скасування наказу.

Увага!

У Книзі обліку руху трудових книжок і вкладишів до них (типова форма № П-10, затверджена наказом Мінстату від 27.10.1995 № 277) має зробити запис про прийняття на роботу, а при поверненні трудової книжки особі у графі 12 «Дата і підстава видачі працівнику трудової книжки при звільненні» Книги зробіть посилання на наказ про скасування трудового договору. Власник трудової книжки має поставити підпис про її одержання.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді