Максимальний термін відпустки без збереження заробітної плати

Працівники мають право на два види відпусток без збереження заробітної плати — в обов’язковому порядку та за згодою сторін. Розкажемо, якої тривалості відпустка без збереження заробітної плати надається тій чи тій категорії осіб.

Рекомендуємо переглянути вебінар на тему:
«Неоплачувані відпустки - коли, кому і як надавати»

Перегдянути запис

Відпустки без збереження заробітної плати, які надаються в обов’язковому порядку

Відпустки без збереження заробітної плати, які надають за бажанням працівника в обов’язковому порядку, можна також поділити, на ті, що надають:

  • щороку — для певних категорій працівників;
  • за певних обставин.

Якщо працівник має право на одержання відпустки без збереження заробітної плати за кількома підставами, то, використавши відпустку за однією підставою, він може використати відпустки за іншими підставами.

Зазначимо також, що відпустка без збереження заробітної плати, яка певним категоріям працівників надається щорічно, надається лише за бажанням цих працівників і не може бути перенесена на наступний рік, а відпустки, надання яких передбачено за певних обставин (одруження, карантин тощо), надаються лише за наявності цих обставин і, загалом, можуть надаватися й кілька разів на рік.

Виробничий календар на липень 2018 рокуВам стане у пригоді: Норма робочого часу на 2019 рік

Відпустка без збереження заробітної плати, що надається за угодою сторін

Статтею 26 Закону про відпустки передбачена відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін. За сімейними обставинами та з інших причин працівникові може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом (далі — роботодавець), але не більше 15 к. д. на рік.

Тривалість відпустки без збереження заробітної платиДізнайтеся, чи може недержавна організація надавати працівникам відпустки без збереження зарплати збільшеної тривалості

Зазначимо, що для одержання такої відпустки одного тільки бажання працівника замало — обов’язковою умовою тут є згода сторін.

Працівник у заяві на ім’я роботодавця про надання зазначеної відпустки має вказати сімейні обставини чи інші причини, що обумовлюють потребу в такій відпустці. Перелік цих причин законодавством не встановлено, оскільки поважність їх залежить від конкретних обставин в житті того чи іншого працівника. Тому рішення, надавати чи не надавати працівникові з певної причини зазначену відпустку, належить виключно до компетенції роботодавця.

Тривалість відпустки без збереження зарплати для різних категорій осіб

Максимальний термін відпустки без збереження заробітної плати

Тривалість відпустки без збереження заробітної плати
ПЕРЕГЛЯНУТИ ТАБЛИЦЮ ПОВНІСТЮ ТА СКАЧАТИ


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді