Свята та вихідні у квітні 2018 року: скільки та коли відпочиватимемо

На квітень 2018 року припадає одне із найважливіших релігійних свят — Великдень. Святкуватимемо — 8 квітня. У зв’язку з цим українці матимуть додаткові вихідні у квітні 2018 року. Коли та скільки відпочиватимемо у квітні 2018 року, дізнайтеся зі статті.

Загалом у 2018 році при п’ятиденному робочому тижні установлено 115 днів, робота в які не проводиться. Для «шестиденки» — 63 таких дні. Із них — 11 святкових днів.

Норма тривалості робочого часу на 2018 рік

Свята та вихідні у квітні 2018 року: скільки та коли відпочиватимемо

СКАЧАТИ 

Вихідні у квітні 2018 року при п’ятиденному робочому тижні

У квітні 2018 року на працівників із п’ятиденним робочим тижнем очікує 10 днів, робота в які не проводиться. Серед них — 9 вихідних днів (загальні вихідні дні, встановлені для працівників із п’ятиденним робочим тижнем — субота та неділя) та один додатковий вихідний день, який переноситься на понеділок у зв’язку зі святкуванням Великодня.

До відома!

Статтею 67 КЗпП визначено, що у разі збігу святкового чи неробочого дня з вихідним — вихідний день переноситься на наступний після святкового чи неробочого дня.

У 2018 році Пасха припадає на 8 квітня, тож у понеділок 9 квітня — вихідний. Трійця — на 27 травня, наступний день 28 травня — вихідний. День захисника України 14 жовтня теж припадає на неділю, у понеділок 15 жовтня не працюватимемо.

Якщо підприємства скористалися рекомендацією Кабміну щодо перенесення робочих днів у 2018, — їхні працівники матимуть ще один додатковий вихідний — понеділок, 30 квітня. Відпрацьовувати доведеться у суботу, 5 травня.

Отже, загалом у квітні 2018 року такі працівники відпочиватимуть — 11 днів.

Увага! Якщо роботодавець вирішив скористатися рекомендацією Кабміну і перенести той чи той робочий день на суботу, — наказ про перенесення робочого дня він повинен видати за два місяці до дати перенесення (ст. 67 КЗпП).

Свята та вихідні у квітні 2018 року: скільки та коли відпочиватимемоВам стане у пригоді: Виробничий календар на квітень 2018 року для працівників із п’ятиденним робочим тижнем

Скільки вихідних у квітні 2018 року для працівників із шестиденним робочим тижнем

Деякі організації працюють за шестиденним графіком роботи. Офіційний вихідний для працівників із шестиденним робочим тижнем — неділя.

У квітні 2018 році працівники із шестиденним робочим тижнем матимуть 6 днів, у які не працюватимуть. Із них — 5 неділь та понеділок, 9 квітня.

Свята та вихідні у квітні 2018 року: скільки та коли відпочиватимемоВам стане у пригоді: Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2018 рік при шестиденному робочому тижні

Скорочення робочих днів напередодні свят у квітні 2018 року

Напередодні святкових та неробочих днів працюємо на годину менше. Ця норма стосується як працівників із п’ятиденним, так і з шестиденним робочим тижнем.

Свята та вихідні у квітні 2018 року: скільки та коли відпочиватимемоЧитайте також: Скорочення робочого часу напередодні свята при змінному графіку роботи

Приміром, візьмемо святковий день 1 травня, який у 2018 році припадає на вівторок. Напередодні цього свята — понеділок, 30 квітня — тривалість роботи скорочується на 1 годину і становить 7 годин для працівників із п’ятиденним робочим тижнем.

Увага! На тих працівників, яким законодавством уже встановлено скорочену тривалість роботи, — ця норма не поширюється, вони працюють повний робочий день.

При шестиденному робочому тижні тривалість робочого часу також скорочується на 1 годину.

Так, у квітні 2018 року в працівників із шестиденним робочим тижнем буде два скорочених робочих дні:

  • 7 квітня — напередодні неділі, 8 квітня (Великдень);
  • 30 квітня — напередодні вівторка, 1 травня (День праці).

Як відобразяться свята у квітні 2018 року на тривалості відпустки?

Святкові та неробочі дні при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, не враховуються (ст. 5 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; Закон про відпустки).

На відміну від щорічних відпусток, визначених пунктом 1 статті 4 Закону про відпустки, відпустки, встановлені колективним договором як додаткові пільги працівникам, не підлягають продовженню на святкові та неробочі дні.

Свята та вихідні у квітні 2018 року: скільки та коли відпочиватимемо​ Дізнайтеся, чи можливо надати щорічну відпустку на один святковий день

Поняття «святковий та неробочий день» слід відрізняти від поняття «вихідний день». На відміну від святкових і неробочих днів вихідні дні у тривалість відпустки включають. Тому відпустку на кількість вихідних днів не продовжують.

Приклад

Працівник оформив відпустку із 2 по 15 квітня. На період відпустки припадає один святковий день — неділя, 8 квітня, — який не враховується до тривалості відпустки. Отже, приступити до роботи працівник має 17 квітня.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді