Свята та вихідні у квітні 2018 року: скільки та коли відпочиватимемо

На квітень 2018 року припадає одне із найважливіших релігійних свят — Великдень. Святкуватимемо — 8 квітня. У зв’язку з цим українці матимуть додаткові вихідні у квітні 2018 року. Коли та скільки відпочиватимемо у квітні 2018 року, дізнайтеся зі статті.
Чекліст кадровика Скачати документи відділу кадрів

Загалом у 2018 році при п’ятиденному робочому тижні установлено 115 днів, робота в які не проводиться. Для «шестиденки» — 63 таких дні. Із них — 11 святкових днів.

Вихідні у квітні 2018 року при п’ятиденному робочому тижні

У квітні 2018 року на працівників із п’ятиденним робочим тижнем очікує 10 днів, робота в які не проводиться. Серед них — 9 вихідних днів (загальні вихідні дні, встановлені для працівників із п’ятиденним робочим тижнем — субота та неділя) та один додатковий вихідний день, який переноситься на понеділок у зв’язку зі святкуванням Великодня.

До відома!

Статтею 67 КЗпП визначено, що у разі збігу святкового чи неробочого дня з вихідним — вихідний день переноситься на наступний після святкового чи неробочого дня.

У 2018 році Пасха припадає на 8 квітня, тож у понеділок 9 квітня — вихідний. Трійця — на 27 травня, наступний день 28 травня — вихідний. День захисника України 14 жовтня теж припадає на неділю, у понеділок 15 жовтня не працюватимемо.

Якщо підприємства скористалися рекомендацією Кабміну щодо перенесення робочих днів у 2018, — їхні працівники матимуть ще один додатковий вихідний — понеділок, 30 квітня. Відпрацьовувати доведеться у суботу, 5 травня.

Отже, загалом у квітні 2018 року такі працівники відпочиватимуть — 11 днів.

Увага! Якщо роботодавець вирішив скористатися рекомендацією Кабміну і перенести той чи той робочий день на суботу, — наказ про перенесення робочого дня він повинен видати за два місяці до дати перенесення (ст. 67 КЗпП).

Скільки вихідних у квітні 2018 року для працівників із шестиденним робочим тижнем

Деякі організації працюють за шестиденним графіком роботи. Офіційний вихідний для працівників із шестиденним робочим тижнем — неділя.

У квітні 2018 році працівники із шестиденним робочим тижнем матимуть 6 днів, у які не працюватимуть. Із них — 5 неділь та понеділок, 9 квітня.

Ольга Догадіна керівник експертної групи «Експертус Кадри»
Визначте, кому доцільно доручити табельний облік, адаптуйте форму табеля під потреби підприємства, заповніть табель без помилок, навіть якщо працівники працюють за режимом, відмінним від звичайного, та правильно оберіть позначки для неявок

Скорочення робочих днів напередодні свят у квітні 2018 року

Напередодні святкових та неробочих днів працюємо на годину менше. Ця норма стосується як працівників із п’ятиденним, так і з шестиденним робочим тижнем.

Приміром, візьмемо святковий день 1 травня, який у 2018 році припадає на вівторок. Напередодні цього свята — понеділок, 30 квітня — тривалість роботи скорочується на 1 годину і становить 7 годин для працівників із п’ятиденним робочим тижнем.

Увага! На тих працівників, яким законодавством уже встановлено скорочену тривалість роботи, — ця норма не поширюється, вони працюють повний робочий день.

При шестиденному робочому тижні тривалість робочого часу також скорочується на 1 годину.

Так, у квітні 2018 року в працівників із шестиденним робочим тижнем буде два скорочених робочих дні:

  • 7 квітня — напередодні неділі, 8 квітня (Великдень);
  • 30 квітня — напередодні вівторка, 1 травня (День праці).

Як відобразяться свята у квітні 2018 року на тривалості відпустки?

Святкові та неробочі дні при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, не враховуються (ст. 5 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; Закон про відпустки).

На відміну від щорічних відпусток, визначених пунктом 1 статті 4 Закону про відпустки, відпустки, встановлені колективним договором як додаткові пільги працівникам, не підлягають продовженню на святкові та неробочі дні.

Поняття «святковий та неробочий день» слід відрізняти від поняття «вихідний день». На відміну від святкових і неробочих днів вихідні дні у тривалість відпустки включають. Тому відпустку на кількість вихідних днів не продовжують.

Приклад

Працівник оформив відпустку із 2 по 15 квітня. На період відпустки припадає один святковий день — неділя, 8 квітня, — який не враховується до тривалості відпустки. Отже, приступити до роботи працівник має 17 квітня.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді