Лікарняні — 2018 виконавцю робіт за ЦПД

UA RU
Із 11.10.2017 виконавці робіт за договором ЦПХ отримали право на допомогу з тимчасової непрацездатності, по вагітності та пологах. Але і донині порядок оплати не врегульовано. Коли оплачувати листок непрацездатності підряднику і чи оплачувати взагалі, — розказуємо у статті.

При цьому керуємося цивільним правом та Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Лікарняні — 2018 виконавцю робіт за ЦПД Дізнайтеся, як скласти договір підряду

Підстави для оплати лікарняного 2018 виконавцю робіт за ЦПД

Особа, яка одночасно здійснює кілька видів діяльності — працює на умовах трудового договору, ЦПД, є фізичною особою — підприємцем тощо, може отримати допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю окремо за кожним місцем діяльності (ч. 1 ст. 30 Закону № 1105). Хто платитиме і на підставі якого документа — висвітлено у таблиці «Оплата лікарняних основним працівникам, сумісникам та виконавцям робіт за ЦПД»

Лікарняні — 2018 виконавцю робіт за ЦПД

СКАЧАЙТЕ, щоб переглянути повністю

Разом із копією лікарняного виконавець робіт за ЦПД має подати довідку про середню заробітну плату за основним місцем роботи. За наявності кількох місць роботи за сумісництвом, інших ЦПД, додатково — довідки про середню зарплату за місцями роботи за сумісництвом та середньоденний дохід, виплачений за ЦПД.

Довідки врахують на кожному підприємстві для того, аби виконати умову пункту 30 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266 (далі — Порядок № 1266):

Сумарна заробітна плата, з якої розраховують виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не має перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

У 2018 році цей показник становить 55 845 грн.

Три правила оплати лікарняного 2018 виконавцю робіт за ЦПД

Виконавець робіт за ЦПД приніс засвідчену копію лікарняного та належні до неї довідки — це ще недостатня підстава, щоб оплатити лікарняний. Дотримуйте трьох правил.

ПРАВИЛО 1. Лікарняний можна оплатити, тільки якщо страховий випадок стався під час дії ЦПД. Особа не має права на допомогу, якщо страховий випадок безпосередньо передував підписанню ЦПД чи трапився наступного дня після закінчення ЦПД.

Приклад. Сторони підписали ЦПД 04.07.2018, а 05.07.2018 виконавець приніс лікарняний, де зазначений період захворювання з 27.06.2018 по 04.07.2018. Лікарняний не підлягає оплаті, оскільки особа не набула статусу застрахованої особи на момент настання страхового випадку.

ПРАВИЛО 2. Не оплачуйте лікарняний, якщо повністю виплатили винагороду за ЦПД. Лікарняні та декретні надають застрахованим особам як повну або часткову компенсацію втраченого заробітку/доходу (ст. 22, 25 Закону № 1105).

Лікарняний можна оплатити, якщо через непрацездатність виконавець робіт за ЦПД не виконав їх повністю, через що отримав не всю винагороду, тобто втратив частину заробітку. Не можна оплачувати один і той самий період і за лікарняним, і за ЦПД.

Приклад. Замовник і виконавець підписали ЦПД про надання послуги з системного навчання персоналу. Під час виконання договору замовник попросив виконавця ущільнити графік занять та завершити їх раніше визначеного ЦПД строку. Виконавець погодився і провів повний курс швидше, аніж було заплановано. Замовник повністю оплатив послугу. Виконавець захворів до закінчення строку ЦПД. Тимчасову непрацездатність оплачувати не можна.

Порада. Визначайте строк ЦПД не тільки календарною датою, а й настанням події — прийняття роботи за актом та її оплата. Це убезпечить від необґрунтованих вимог оплатити лікарняний, коли роботи виконані й повністю оплачені.

ПРАВИЛО 3. Не оплачуйте лікарняний до закінчення строку ЦПД. Дивне правило, але тільки після закінчення строку ЦПД замовник робіт (послуг) буде знати напевне, чи завадила тимчасова непрацездатність виконавцю упоратись із роботою в повному обсязі і, відповідно, отримати всю винагороду за виконання робіт.

Якщо не завадила, керуйтеся правилом 2: не оплачуйте лікарняний, адже виконавець не втратив частину заробітку.

Якщо ж завадила, виконавець претендуватиме на оплату лікарняного.

Типові випадки непрацездатності

Усі випадки непрацездатності виконавців за ЦПД можна поділити на три категорії.

1. Виконавець захворів одразу після укладення ЦПД. До закінчення строку договору роботу не виконував (послугу не надавав).

2. Виконавець розпочав роботи, виконав їх частково і захворів. До закінчення строку договору роботу більше не виконував.

3. Виконавець захворів під час виконання робіт за ЦПД, одужав і продовжив виконувати роботу.

Рішення щодо оплати лікарняного у тому чи тому випадку читайте у е-журналі «Кадровик-01» безплатно протягом 3-х днів.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді