Від секретаря до інспектора з кадрів: розпочніть кар’єру в управлінні персоналом

Замислюєтеся про подальшу кар’єру? Один із варіантів — служба персоналу. Дізнайтеся топ-5 напрямків роботи інспектора з кадрів і скористайтеся конкретними порадами щодо здобуття нової посади.

Секретар — обличчя підприємства. Завжди у вирі подій — працює з різноманітними документами і людьми. Саме цих компетенцій потребує суміжна сфера — управління персоналом. Ви вже замислювалися над кар’єрним зростанням? Чому б не почати з позиції інспектора з кадрів?

Читайте топ-5 напрямів діяльності кадровика, які допоможуть зрозуміти потенційні обов'язки та збагнути особливості професії.

1. Кадрові процедури

Інспектор з кадрів оформлює прийняття на роботу, переведення, переміщення і звільнення. Кодекс законів про працю України (КЗпП) — настільна книга кадровика. Кожна глава КЗпП регулює певну сферу трудових відносин — робочий час, час відпочинку, трудову дисципліну, працю жінок, молоді тощо.

На кожного працівника кадровик заповнює особову картку форми П-2. Цей документ містить важливу для оперативної роботи кадровика інформацію: дані про освіту, сімейний стан, паспортні дані, відомості про військовий облік, про прийняття й переведення, про надані відпустки. Тож ви будете знати все і про всіх.

Інспектор з кадрів формує та веде особові справи працівників.

Нові правила формування особових справ

Заповнює трудові книжки всіх працівників підприємства, крім сумісників.

Як оформлювати трудові книжки та вносити записи — скеровує Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту вiд 29.07.1993 № 58.

2. Відпустки

Відповідно до законодавства усі працівники мають право на відпустку. Щорічні відпустки працівникам надають за графіком.

Як інспектор з кадрів ви будете знати кому, які відпустки, коли і на який термін надавати.

Надавати відпустки слід керуючись нормами Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, КЗпП та інші нормативними акти.

3. Захист персональних даних

Інспектор з кадрів веде та зберігає безліч документів, що містять інформацію про персональні дані працівників відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 № 2297-VI (далі — Закон № 2297).

При прийнятті на роботу новому працівникові кадровик роз’яснює для чого потрібніі його персональні дані.

Зверніть увагу!

Якщо новий працівник працюватиме, наприклад, із персональними даними клієнтів чи постачальників, він має підписати зобов’язання про нерозголошення цих даних.

4. Військовий облік

Інспектор з кадрів обліковує військовозобов’язаних, призовників і співпрацює з військкоматами.

Як організувати й вести військовий облік на підприємстві визначає Порядок, затверджений постановою КМУ від 07.12.2016 № 921 (далі — Порядок № 921).

На невеликих підприємствах зазвичай військовий облік веде кадровик. Великі підприємства утворюють мобілізаційні підрозділи, військово-облікові бюро.

5. Підготовка документів та інші обов’язки

Кадровик може брати участь у роботі різних комісій підприємства та готувати для них необхідні матеріали. Також інспектор з кадрів готує проекти документів, що стосуються винагород і заохочень працівників, довідки про теперішню і минулу трудову діяльність працівників, допомагає контролювати трудову дисципліну тощо.

У невеличких компаніях на інспектора з кадрів можуть покласти ще й обов’язок шукати персонал на вакантні місця, проводити первинне анкетування / співбесіди з кандидатами; або розробляти й організовувати корпоративні заходи. Але ці завдання іншої професії — організатора з персоналу. А це вже зовсім інша історія...

Чек-ліст для співбесід із кандидатами на вакансії

Резюме

Якщо вам до снаги постійний розвиток, пізнання нового, і ви готові працювати з великим обсягом інформації, ласкаво просимо до лав кадрових працівників.

Що можна зробити просто зараз для опанування нової професії:

  • слухайте вебінари для кадровиків. Команда Експертус Кадри проводить кадрові вебінари двічі на місяць. Для передплатників журналу «Довідник секретаря та офіс-менеджера, участь у вебінарах — безплатна.
  • Попросіть у кадровій службі доступ до експертно-правової системи «Експертус Кадри». У системі — кілька тисяч кадрових ситуацій з готовими рішеннями, зразками, шаблонами, посиланнями на нормативку.
  • Читайте щомісячний журнал для інспектора з кадрів — «Кадровик-01».
Від секретаря до інспектора з кадрів: розпочніть кар’єру в управлінні персоналом Стане у пригоді зразок портфоліо.

Бажаємо успіху та нагадуємо, хто прагне йти вперед — упорається.
Галина Бєлікова,
експерт Експертус Кадри



Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Кадровик-01"

зміст

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді