Як має бути оформлено «лікарняний», виданий на час реабілітації у санаторії

Київське міське відділення ФСС з ТВП (далі — ФСС) роз’яснило Правила заповнення листка непрацездатності, виданого на час перебування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу

Київське міське відділення ФСС з ТВП (далі — ФСС) роз’яснило Правила заповнення листка непрацездатності, виданого на час перебування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу.

ФСС надав, що відповідно до абзацу 2 пункту 10 статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105), застрахованій особі, яка направляється на лікування в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм безпосередньо із стаціонару лікувального закладу, допомога по тимчасовій непрацездатності надається за весь час перебування у санаторно-курортному закладі (з урахуванням часу на проїзд до санаторно-курортного закладу та у зворотному напрямку) у розмірах, встановлених Законом № 1105.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності та важливим моментом є правильне його оформлення відповідно до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406 (далі — Інструкція № 532).

Відповідно до пункту 4.7 Інструкції № 532, при направленні хворого зі стаціонару на доліковування у реабілітаційне відділення санаторію у графі листка непрацездатності «Стати до роботи» здійснюється запис «доліковування в санаторно-курортному закладі» і вказується дата початку путівки.

У графі «Видано новий листок непрацездатності (продовження) №» зазначається номер нового листка непрацездатності, який заповнюється в стаціонарі або в денному стаціонарі закладу охорони здоров’я на період доліковування.

У графі «Причина непрацездатності:» нового листка непрацездатності підкреслюється «захворювання загальне — 1».

У графі «Режим» указується «санаторний».

У графі «Звільнення від роботи» у першому стовпчику «З якого числа» вказується дата початку путівки.

В правому верхньому кутку листка непрацездатності ставиться печатка закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності».

Подальше оформлення листка непрацездатності здійснюється в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу. У графі «Перебував у стаціонарі» зазначаються дати госпіталізації та виписки з реабілітаційного відділення.

У графі «Звільнення від роботи» у другому стовпчику «До якого числа включно» вказується дата виписки.

У графі «Стати до роботи» літерами пишуть число і місяць, коли стати до роботи, зазначаються посада, прізвище лікаря та завідувача реабілітаційного відділення, їх підписи, що засвідчуються круглою печаткою санаторно-курортного закладу. У разі продовження тимчасової непрацездатності підкреслюється «продовжує хворіти».

 

Коментар редакції «Кадровик-01»:

Законом України від 28.12.2014 № 77-VIII

Після змін за рахунок коштів соціального страхування вже не придбавають ані путівки на санаторно-курортне лікування застрахованим особам та членам їх сімей, ані дитячі новорічні подарунки.

Наразі страхові кошти можуть бути витрачені лише на «оплату лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм» (ст. 20 Закону № 1105).

Про всі зміни, які стосуються оплати непрацездатності, придбання путівок за рахунок соцстраху, обмеження оплати «лікарняного» до однієї мінімальної зарплати, особливостей оплати «лікарняних» сумісникам (і це лише мала частина змін і запитань!), фахівці ФСС з ТВП докладно розповідають на сторінках журналу «Кадровик-01» та в системі «Експертус Кадри».  

У пригоді Вам неодмінно стануть матеріали системи «Експертус Кадри», актуалізовані експертами системи згідно із законодавством, що діє зараз:

Внесення змін до колдоговору щодо дитячого оздоровлення та придбання новорічних подарунків: право чи обов’язок роботодавця

Чи зараховується до страхового стажу для оплати тимчасової непрацездатності військова служба в зоні АТО

Оплата тимчасової непрацездатності без довідки про страховий стаж ф. ОК-5 (ф. ОК-7)

Строкова військова служба: чи враховується у стаж для призначення пенсії та допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

Обчислення страхового стажу при роботі на умовах неповного робочого часу

Як рахувати страховий стаж для оплати листків непрацездатності зовнішнього сумісника

Обчислення страхового стажу для оплати листків непрацездатності за наявності неправильних чи неточних записів про періоди роботи в трудовій книжці

Страховий стаж для оплати листків непрацездатності: обчислюємо без помилок

Оплата листка непрацездатності працівника, який помер

Чи зобов’язаний працівник повідомляти роботодавця про відкриття листка непрацездатності

Реєстрація листків непрацездатності

Тимчасова непрацездатність під час підвищення кваліфікації з відривом від виробництва: як оплачувати листок непрацездатності…

…і ще 175 робочих ситуацій, корисних таблиць, зразків та шаблонів документів за темою «Соцстрах. «Лікарняні». Пенсії» в системі «Експертус Кадри»


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Як оперативно передати відомості про працівників на вебпортал ПФУ

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
27328

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
98944

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
6827

Електронні лікарняні

На сьогодні в Україні порядок оформлення лікарняного передбачає заповнення електронної форми у Реєстрі медичних висновків. Що таке е-лікарняний, як оплачується лікарняний? Які терміни виплати лікарняних встановлює закон? Яким чином оформити листок непрацездатності по догляду за дитиною? Що робити якщо зіпсований листок непрацездатності? Коли соцстрах виплачує лікарняні та який передбачено термін виплати лікарняних за рахунок соцстраху? Відповіді та зразок заповнення листка непрацездатності ви знайдете у статті
481735

Калькулятор стажу — ваш онлайн помічник

Всі експерти редакції колись працювали у кадрових службах, тож знають із власного досвіду, наскільки кропітка і важлива ваша робота. А оскільки колишніх кадровиків не буває, ми раді потішити вас онлайн сервісом, який виконає самотужки частинку вашої роботи. Калькулятор допоможе при розрахунку різних періодів трудового стажу. Просто внесіть необхідні дані.
114819

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді