Держпраці нагадало особливості укладення колективного договору

Управління Державної служби України з питань праці у Кіровоградській області (далі — Держпраці) нагадало про порядок укладання, реєстрації колективного договору, його строки та сторони, ознайомлення працівників організації із колективним договором

Управління Державної служби України з питань праці у Кіровоградській області (далі — Держпраці) нагадало про порядок укладання, реєстрації колективного договору, його строки та сторони, ознайомлення працівників організації із колективним договором.

Колективний договір (угода) укладається на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов’язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників, власників або уповноважених ними сторін.

Гарантії, пільги та компенсації, передбачені для працюючих чинним законодавством, повинні вважатися мінімальними, обов’язковими для виконання за будь-яких умов. За наявності на підприємстві, в установі, організації (далі — організація) ліпших економічних можливостей нормативні пільги і компенсації можуть бути вищими за мінімальні та мати більші розміри на підставі додаткових зобов’язань згідно з колективним договором (угодою).

Колективний договір об’єднує в собі риси договору і нормативно-правового акта. На думку Держпраці, сьогодні це найважливіший локальний нормативно-правовий акт, що визначає умови праці, умови оплати праці, соціальні гарантії для працівників в організації. Разом з тим це не тільки правовий акт, але й акт соціального партнерства на рівні організації між працівниками і власником або уповноваженим ним органом, результат узгодження їхніх інтересів.

Згідно із Законом України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 № 3356-XII (далі — Закон № 3356) сторонами колективного договору є власник або уповноважений ним орган, з одного боку, і один або кілька профспілкових або інших, уповноважених на представництво трудовим колективом, органів, а у разі відсутності таких органів — представники трудящих, обрані й уповноважені трудовим колективом, з другого боку.

Відповідно до статті 9 Закону № 3356 та статті 18 Кодексу законів про працю України положення колективного договору поширюються на всіх працівників організації незалежно від того, чи є вони членами профспілки, та є обов’язковими як для власника або уповноваженого ним органу, так і для працівників організації. Крім того, усі працюючі, а також щойно прийняті до організації працівники повинні бути ознайомлені з колективним договором власником або уповноваженим ним органом.

Підписаний сторонами колективний договір підлягає повідомній реєстрації в місцевих органах державної виконавчої влади. Така реєстрація провадиться з метою забезпечення можливості вжиття відповідних заходів у разі виникнення трудових спорів з приводу застосування норм цього договору та засвідчення автентичності примірників і копій, поданих на реєстрацію. Реєстрація провадиться у двотижневий строк з дня одержання колективного договору. Не пізніше наступного дня після реєстрації два примірники колективного договору повертаються сторонам, що його підписали і подали на реєстрацію. Копія договору залишається для зберігання в органі, який реєструє.

Органи, що реєструють колективні договори, не можуть вимагати від сторін цього договору внесення до нього змін або відмовити в його реєстрації, за винятком випадку, коли надані на реєстрацію оригінальні примірники і копія колективного договору не відповідатимуть текстові, прийнятому в установленому порядку.

Порядок повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод, колективних договорів визначений постановою КМУ від 05.04.1994 № 225 (із змінами).

Колективний договір набирає чинності з дня його підписання представниками сторін або з дня, зазначеного у ньому, незалежно від його реєстрації.

У законі не вказується термін, на який укладається колективний договір. Цей термін визначається угодою сторін. На практиці колективні договори укладаються на 1-3 роки. Після закінчення терміну дії колективний договір доти продовжує діяти, доки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний, якщо інше не передбачено договором.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55601

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1316

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2024 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
4839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді