Невикористання відпустки «на дітей» декілька років — не порушення законодавства

Якщо працівник не виявив бажання скористатись додатковою соціальною відпусткою протягом декількох років, то порушення законодавства про відпустки з боку роботодавця не вбачається і, відповідно, немає підстав для притягнення останнього до відповідальності

Мінсоцполітики у листі від 05.06.2015 № 225/06/186-15 зауважило, що заборона щодо ненадання працівнику відпустки повної тривалості протягом двох років підряд стосується лише щорічних відпусток. Якщо працівник, який має право на соціальну додаткову відпустку, передбачену статтею 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), не виявив бажання скористатись нею протягом декількох років, то порушення законодавства про відпустки з боку роботодавця не вбачається і, відповідно, немає підстав для притягнення останнього до відповідальності. Разом з тим цей факт не позбавляє працівника права на використання такої відпустки за попередні роки.

Використання працівником невикористаної соціальної відпустки за декілька попередніх років у поточному році поспіль, вирішується за угодою між сторонами трудових відносин (працівником і роботодавцем).

Окрім того, Мінсоцполітики наголосило, що законодавством не передбачено строку давності, після спливу якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину-інваліда з дитинства підгрупи А I групи. Тому якщо працівник з певних причин не скористався таким правом і не використав цю відпустку за минулий рік або за кілька попередніх років, він має право використати її. А в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпустки згідно із статтею 24 Закону про відпустки.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Коментар редакції

Детальніше про соціальні відпустки — в експертних статтях:

Щорічна відпустка і додаткова відпустка «на дітей» жінці, яка працює під час відпустки для догляду за дитиною
(«Кадровик-01», № 2/2014)

Тривалість додаткової «відпустки на дітей» працівнику, який узяв під опіку дитину-інваліда
(«Кадровик-01», № 1/2013)

Право матері двійнят на відпустку «на дітей», якщо їх батько перебуває у відпустці «до трьох років»
(«Кадровик-01», № 4/2014)

Чи має право на відпустку працівникам, які мають дітей, жінка, яка звільняється в останній день відпустки для догляду за дитиною?
Право викладача на відпустку працівникам, які мають дітей, і обмеження тривалості відпустки у 59 днів
(«Кадровик-01», № 2/2013)

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46212

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
76926

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді