Інформацію про заробітну плату для оплати «лікарняних» бажано оформити окремим документом

До листка непрацездатності необхідно додати розрахунок середньої заробітної плати за 12 місяців, засвідчений підписом керівника і головного бухгалтера та печаткою підприємства

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС) в листі від 20.07.2016 № 2.4-46-1257 нагадала, що первинні документи для надання їм юридичної сили і доказовості повинні мати такі обов’язкові реквізити:

  • назва підприємства, установи, від імені яких складено документ;
  • назва документа (форми);
  • дата і місце складання;
  • зміст господарської операції та її вимірники (у натуральному та вартісному вираженні);
  • посади та прізвища осіб, відповідальних за дозвіл на здійснення господарської операції, за її проведення та складання первинного документа (п. 2.4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.1995 № 88).

Документ має бути підписаний особисто посадовою особою, а підпис може бути скріплений печаткою підприємства.

Первинні документи складаються на бланках типових та спеціалізованих форм, затверджених в установленому порядку.

ФСС зауважив, що при оформленні первинних бухгалтерських документів необхідно використовувати бланки типових форм, затверджених Держкомстатом України, або бланки спеціалізованих форм, затверджених відповідними міністерствами й відомствами, виготовлені самостійно, із вказівкою обов’язкових реквізитів типових або спеціалізованих форм.

Оскільки чинні законодавчі і нормативні акти із загальнообов’язкового державного соціального страхування не містять додаткових норм з питання щодо автоматизованого розрахунку середньої заробітної плати для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах підприємством, а бланк діючого листка непрацездатності не відповідає нормам чинного законодавства, то ФСС вважає, що в цьому випадку не буде порушенням законодавства, якщо розділ листка непрацездатності «Довідка про заробітну плату» не заповнювати, а до листка непрацездатності додавати розрахунок середньої заробітної плати за 12 місяців, засвідчений підписом керівника і головного бухгалтера та печаткою підприємства.

Одночасно ФСС повідомив, що звернувся до МОЗ з приводу внесення змін і доповнень до бланку листка непрацездатності у зв’язку із зміною законодавства із загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Від редакції

На допомогу роботодавцям публікації, що допоможуть без помилок та порушень оплатити працівнику листок непрацездатності:

Лікарняний з «продовженням»: нюанси оформлення та алгоритм перевірки
(«Кадровик-01», № 04/2016)

Відпустки: складні випадки
(«Кадровик-01», № 07/2016)

Тривалість виплати допомоги по вагітності та пологах: пам’ятка кадровика
(«Кадровик-01», № 09/2015)

Новий порядок оплати тимчасової непрацездатності
Військова служба під час мобілізації і страховий стаж для оплати тимчасової непрацездатності
(«Кадровик-01», № 08/2015)

Відпустка «за власний рахунок» та оплата «лікарняних»
Два листки непрацездатності поспіль: як обчислити стаж?
(«Кадровик-01», № 06/2015)

Оплата тимчасової непрацездатності суміснику, який за основним місцем роботи перебуває у відпустці для догляду за дитиною
(«Кадровик-01», № 11/2015)

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як обчислити страховий стаж для лікарняного

Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно здійснити розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних. Що входить в страховий стаж для лікарняного? Як визначити страховий стаж для оплати лікарняного? Як впливає страховий стаж на лікарняний? Відповіді на ці питання та все, що вам потрібно знати про страховий стаж для лікарняного — у статті.
138605

Максимальний термін перебування на лікарняному при різних захворюваннях

Лікарняний лист — офіційний документ, що видається людині при встановленні її непрацездатності та є підставою для звільнення від основної роботи. Максимальний термін перебування на лікарняному в Україні різниться залежно від захворювання, його тяжкості, ускладнень. Усе про орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності та граничний термін перебування на лікарняному — у статті.
159783

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28419

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
103981

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7290

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді