Обов’язок працевлаштовувати квотні категорії працівників на ФОП не поширюється

Інші категорії роботодавців зобов’язані виконувати квоту з працевлаштування працівників з додатковими гарантіями зайнятості та до 1 лютого подавати в паперовому вигляді інформацію про виконання квоти до будь-якого територіального органу служби зайнятості

Мінсоцполітики в листі від 08.06.2016 № 158/021/150-16 нагадало, що для працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (крім інвалідів, які не досягли пенсійного віку), підприємствам з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб установлюється квота у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік (ст. 14 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI; далі — Закон № 5067).

Для фізичних осіб — підприємців та самозайнятих осіб обов’язку щодо встановлення відповідної квоти Законом № 5067 не передбачено.

Окрім того, роботодавці щороку, не пізніше 1 лютого після звітного року, подають територіальному органу державної служби зайнятості незалежно від місцезнаходження інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (п. 2.5 Порядку надання роботодавцями територіальним органам Державної служби зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 16.05.2013 № 271).

Інформація підписується керівником чи відповідальною особою за подання інформації, зазначається прізвище, ініціали та дата складання і подається представником підприємства, установи, організації до центру зайнятості на паперових носіях.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Від редакції

Журнал «Кадровик-01» періодично друкує ексклюзивні публікації щодо змін в законодавстві про зайнятість населення, які допоможуть кадровій службі у вирішенні практичних питань. Вийшли друком консультації та роз’яснення:

Новий порядок призначення допомоги по безробіттю: питання з практики
(«Кадровик-01», № 02/2016)

Отримання звільненим працівником статусу безробітного: що варто знати кадровику
(«Кадровик-01», № 12/2015)

Подання звіту 3-ПН до введення посади у штатний розпис: чи можливо
(«Кадровик-01», № 10/2015)

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163634

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1366

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді