Не забудьте повідомити ДФС про укладений з працівником контракт

Норма статті 24 КЗпП щодо повідомлення ДФС про прийнятого працівника поширюється на всі випадки, коли працівник виконує роботу на умовах трудового договору

Мінсоцполітики в листі від 29.06.2016 № 814/13/84-16 нагадало, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (ч. 3 ст. 24 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

Контракт є особливою формою трудового договору, у якому зазначені строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін тощо (ст. 21 КЗпП).

Отже, норми статті 24 КЗпП та постанови КМУ «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 № 413 поширюються на всі випадки, коли працівник виконує роботу на умовах трудового договору, зокрема на умовах контракту.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Від редакції

Відповіді на найактуальніші запитання щодо порядку повідомлення ДФС про прийнятих працівників — в ексклюзивних консультаціях

Визначаємо строк зберігання повідомлень ДФС про прийняття на роботу
(«Кадровик-01», № 01/2016)

Строковий договір трансформується в безстроковий: чи повідомляти ДФС
(«Кадровик-01», № 10/2015)

Повідомляємо ДФС про прийнятих працівників за новим порядком
(«Кадровик-01», № 8/2015)

Повідомляємо ДФС про прийнятих працівників за новим порядком
(«Кадровик-01», № 7/2015)

Не повідомили ДФС: чим загрожує і чи можна виправити порушення
(«Кадровик-01», № 8/2016)

Працівниця виходить на роботу після закінчення «декретної» відпустки: чи повідомляти ДФС
(«Кадровик-01», № 11/2015)

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Скасовуюче повідомлення про прийняття на роботу: коли і як подавати

Часом обставини складаються так, що новоприйнятий працівник не вийшов на роботу. В такому випадку необхідно повідомити ДПС про анулювання повідомлення про прийняття на роботу. В які строки це необхідно зробити? Чи передбачена відповідальність за неподання скасовуючого повідомлення про прийняття на роботу?
24103

Повідомлення про прийняття працівника на роботу

Перед тим як допустити нового працівника до виконання обов’язків, подайте повідомлення в податкову про прийняття його на роботу. Скачайте шаблон та скористайтеся зразком і підказками від наших фахівців, щоб правильно заповнити бланк повідомлення.
146321

Прийняття на роботу під час воєнного стану: що врахувати

На час воєнного стану пріоритет в трудовому законодавстві належить Закону № 2136. За яким договором приймати на роботу в умовах війни, кому можна встановлювати випробування, та як повідомити ДПС про прийняття нового працівника під час воєнного стану 2023, роз’яснюємо у статті.
32406

Як ФОП прийняти працівника на роботу

Порядок оформлення трудових відносин з найманими працівниками є однаковим для всіх роботодавців. Тому відповідно до ст. 21 КЗпП ФОП мають укладати трудові договори з найманими працівниками
4619

Виправлення помилки у повідомленні про прийняття на роботу

Працівника допускають до роботи лише після, зокрема ДФС про прийняття працівника на роботу. Під час заповнення повідомлення про прийняття на роботу з тих чи тих причин можна припуститися помилки. А чи можна та як її виправити?
9564

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді