Викладачі технікумів та коледжів не матимуть посадового окладу старшого викладача

У цих навчальних закладах присвоєння атестаційною комісією звання «старший викладач» є винятково заохочувальним заходом

МОН у листі від 01.07.2016 № 1/11-8616 нагадало, що основним нормативним документом, яким установлюються та регулюються умови оплати праці педагогічних працівників навчальних закладів, зокрема, вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації, є Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.1993 № 102 (далі — Інструкція № 102).

За педагогічне звання «старший викладач» посадовий оклад (ставка заробітної плати) підвищується на 10% (підп. «д» п. 24 Інструкції № 102). Однак дія цієї норми не поширюється на викладачів вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації. У цих навчальних закладах присвоєння атестаційною комісією звання «старший викладач» є винятково заохочувальним заходом.

Окрім того, постановою КМУ «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 № 643 визначені розміри підвищень та доплат. Умови встановлення таких виплат визначають на підставі Інструкції № 102, до якої наказом МОН від 11.06.2007 № 471 внесені зміни саме в частині розмірів надбавок і доплат.

У зв’язку з цим МОН зауважило, що норма стосовно непідвищення у коледжах та технікумах посадових окладів викладачам, яким атестаційною комісією присвоєне педагогічне звання «старший викладач», залишається чинною.

Ольга Савченко,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47661

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23573

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102606

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249222

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді