Змінено умови присвоєння вчених звань науковим та науково-педагогічним працівникам

Уточнено вимоги до стажу роботи для наукових працівників, які займаються науково-педагогічною діяльністю, необхідного для присвоєння вченого звання професора.

МОН наказом від 06.02.2017 № 174 уніс зміни до Порядку присвоєння вчених звань науковим і науково-педагогічним працівникам, затвердженого наказом МОН від 14.01.2016 № 13 (далі — Порядок № 13). Так, зокрема, для присвоєння вченого звання професора науковим працівникам, які займаються науково-педагогічною діяльністю, стаж роботи може становити не менше 15 років на посадах наукових та науково-педагогічних працівників. Натомість працівникам вищих навчальних закладів (у т. ч. закладів післядипломної освіти), які здійснюють освітню діяльність за відповідною спеціальністю на відповідному рівні вищої освіти, та вищих духовних навчальних закладів вимоги до стажу не змінились.

Окрім того, уточнено вимоги до знання іноземної мови. У попередній редакції Порядку № 13 для присвоєння вченого звання обов’язково необхідно було отримати сертифікат відповідно до Загальноєвропейської рекомендації з мовної освіти (на рівні не нижче В2) з англійської мови. Наразі достатньо мати аналогічний сертифікат з мов країн Європейського Союзу або кваліфікаційні документи (диплом про вищу освіту, науковий ступінь), пов’язані з використанням цих мов.

Ольга Догадіна,
експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126367

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45632

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді