Як кадровику захистити комп’ютер від кібератаки, — рекомендації СБУ

Головне призначення шкідливого програмного забезпечення — шифрування усіх файлів, що збережено на ЕОМ-жертви та пропозиція купити ключ дешифрування для розблокування даних. СБУ попереджає: не оплачуйте кошти, які вимагають здирники, оскільки оплата не гарантує відновлення доступу до зашифрованих даних

За даними СБУ, шкідливе програмне забезпечення (далі — ШПЗ) Petya.A (вид ШПЗ «ransomware», «шифрувальник», «локер») потрапляє на ЕОМ під управлінням операційних систем Windows державних та комерційних структур, використовуючи вразливість MS17-010.

Головне призначення ШПЗ цього виду — шифрування усіх файлів, що збережені на комп’ютері жертви. Після виконання власного програмного коду виводиться повідомлення про перетворення файлів з пропозицією оплатити ключ дешифрування для розблокування даних. Нині триває робота над можливістю дешифрування зашифрованих даних. Поки що зашифровані дані, на жаль, розшифрувати не можна. Тому СБУ наголошує — кошти, які вимагають здирники, не виплачуйте, оскільки оплата не гарантує відновлення доступу до зашифрованих даних.

Рекомендації СБУ:

  • якщо комп’ютер включений і працює нормально, але ви підозрюєте, що він може бути заражений, — ні в якому разі не перезавантажуйте його (навіть якщо ПК вже постраждав). Вірус спрацьовує при перезавантаженні і зашифровує всі файли комп’ютера;
  • збережіть найбільш цінні файли на окремий, не підключений до комп’ютера носій, а в ідеалі — створіть резервну копію разом з операційною системою.
  • для зменшення ризику зараження, звертайте увагу на адресата  електронної кореспонденції — не завантажуйте та не відкривайте додатки у листах, які надіслані з невідомих адрес. Якщо отримали лист з відомої адреси, який викликає підозру його вміст — зв’яжіться із відправником та підтвердіть факт відправки листа;
  • коли бачите «синій екран смерті» — дані ще не зашифровані, тобто вірус ще не дістався до головної таблиці файлів. Якщо комп’ютер перезавантажується і запускає check Disk — негайно вимикайте його. На цьому етапі ви (самі або за допомогою сисадміна) можете витягнути свій жорсткий диск, підключити його до іншого комп’ютера (тільки не у якості завантажувального тому) і скопіювати файли.

Служба безпеки України наводить докладні рекомендації й для IT-фахівців.

Також СБУ зазначає, що існує можливість спробувати відновити доступ до заблокованого вірусом комп’ютера з ОС Windows.

ШПЗ вносить зміни до МBR запису — замість завантаження операційної системи користувач бачить вікно з текстом про шифрування файлів. Цю проблему можна вирішити, відновивши MBR запис. Для цього можна використати утиліту «Boot-Repair».

Після цього Windows завантажується нормально. Але більшість файлів з розширеннями doc, dox, pdf, і т.д. будуть зашифровані. Для їх розшифрування потрібно чекати поки буде розроблено дешифратор. СБУ радить завантажити потрібні зашифровані файли на USB-носій або диск для подальшого їх розшифрування та перевстановити операційну систему.

За інформацією Служби безпеки України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
125636

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45224

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді