Бюджетні установи під особливою увагою Держпраці

Відвідування інспектори з праці проводять на виконання окремого доручення Голови Державної служби України з питань праці щодо запобігання порушень роботодавцями трудового законодавства в частині дотримання строків виплати заробітної плати та мінімальних гарантій в оплаті праці працівників.

Тільки Управлінням Держпраці у Сумській області протягом останніх 5 днів серпня провело 53 відвідування бюджетних установ (закладів охорони здоров’я, освіти, культури, соціального захисту тощо) на території області у межах попередження «прихованої» заборгованості по заробітній платі на підприємствах.

Інспектори праці звертають увагу як роботодавців, так і працівників на те, що відповідно до статті 21 працівник має право на оплату своєї праці на підставі укладеного трудового договору (ст. 21 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР; далі — Закон № 108). Оплату праці здійснюють в першочерговому порядку. Своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їхньої черговості (ст. 97 Кодексу законів про працю України; КЗпП, ст. 15 і 24 Закону № 108).

Бюджетні установи під особливою увагою Держпраці Читайте також: Директор без зарплати — штраф на підприємство

Держпраці наголошує: заробітну плату повинні виплачувати працівникам регулярно в робочі дні в строки, встановлені в колективному договорі, не рідше двох разів на місяць, не більше як через 16 календарних днів. Якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним (святковим, неробочим) днем, заробітну плату виплачують напередодні.

Заробітну плату за час щорічної відпустки виплачують працівникам не пізніше ніж за три дні до початку відпустки (ст. 115 КЗпП, ст. 24 Закону № 108).

Затримка виплати заробітної плати навіть на один і більше днів є порушенням строків виплати, передбачених законодавством.

Бюджетні установи під особливою увагою Держпраці Читайте також:  Дотримання законодавства про працю: хто і як перевірятиме

У випадку затримки виплати заробітної плати працівник має право звертатись до роботодавця щодо компенсації втрати частини заробітної плати в зв’язку із порушенням строків її виплати відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари й тарифів на послуги (ст. 34 Закону № 108). Підприємства, установи, організації усіх форм власності та господарювання зобов’язані компенсувати втрату частини заробітної плати своїм працівникам у разі затримки виплати нарахованої заробітної плати на один і більше календарних місяців, незалежно від того, чи була в цьому вина роботодавця (ст. 1, 2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000). У разі, якщо власник, або уповноважений ним орган, чи особа, відмовиться виплачувати компенсацію, працівник має право звернутися з позовом до суду про стягнення цієї компенсації.

Держпраці наголошує, що у подальшому такі відвідування інспекторів праці бюджетних установ будуть проводитися щомісячно.

За інформацією Управління Держпраці у Сумській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27183

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10130

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26985

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30877

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді