Держпраці перевіряє навчальні заклади

Держпраці наголошує — роботодавцям заборонено застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин.

Під час інспекційного відвідування одного з навчальних закладів Житомирської області фахівці Управління Держпраці у Житомирській області встановили порушення вимог трудового законодавства, а саме, наявність неоформлених трудових відносин.

Держпраці перевіряє навчальні заклади Читайте також: Інспекційні відвідування замість перевірок: усе по-новому

Посилаючись на обмежене фінансування навчального закладу у 2017 році, наказом директора скорочено штат працівників, за рахунок 16 посад чергових. Утім жодного розпорядчого документа про реорганізацію закладу та нового штатного розпису, затвердженого МОН, зі скороченими посадами чергових, інспекторам праці не надали. Зміни до штатного розпису затвердив директор навчального закладу.

16 чергових попередили про звільнення за скороченням штатів та запропонували перейти цивільно-правові відносини з посадовим окладом — 3200 грн, з чим всі вони погодились.

Під час інспекційного відвідування спеціалісти Управління Держпраці встановили, що зазначені вище цивільно-правові договори містять ознаки трудових, а саме, чергові:

  • виконують свої функціональні обов’язки на робочих місцях;
  • дотримуються правил внутрішнього трудового розпорядку навчального закладу;
  • працюють по графіках змінності, затверджених директором;
  • не можуть особисто організувати свій режим роботи та відпочинку;
  • не мають права самовільно залишити робоче місце;
  • виконують вказівки керівництва щодо послідовності проведення робіт;
  • не мають права передоручити роботу та організувати її на власний розсуд.

Держпраці перевіряє навчальні заклади Дізнайтеся, чи можна кваліфікувати як перешкоджання інспекційному відвідуванню те, що під час інспекційного відвідування працівник відмовляється спілкуватися з інспектором праці

Крім того, заробітну плату черговим виплачували у терміни передбачені трудовим законодавством, а не за фактично виконаний обсяг робіт чи надання послуг, як цього вимагають відносини цивільно-правового характеру.

Відповідно до статті 265 КЗпП, у разі встановлення фактичного допуску до роботи найманого працівника без оформлення трудового договору, встановлено штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Держпраці перевіряє навчальні заклади Дізнайтеся, чи можна запросити інспектора праці для аудиту кадрових справ

За вказані порушення керівництвом Управління Держпраці у Житомирській області накладено штрафну санкцію у розмірі 1 536 000 гривень.

За інформацією Управління Держпраці у Житомирській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27185

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10131

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26985

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30879

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді