Оплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, якщо «лікарняний» втрачено

Працівник хворів у листопаді 2014 року, утім, надав на підприємство листок непрацездатності, що є продовженням первинного, пояснивши, що первинний — втрачено. Як оплачувати таку непрацездатність і чи оплачувати взагалі, — роз’яснив Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у листі від 28.05.2015 № 5.2-32-913

Працівник хворів у листопаді 2014 року, утім, надав на підприємство листок непрацездатності, що є продовженням первинного, пояснивши, що первинний — втрачено. Як оплачувати таку непрацездатність і чи оплачувати взагалі, — роз’яснив Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС) у листі від 28.05.2015 № 5.2-32-913.

З 1 січня 2015 року питання оплати тимчасової непрацездатності регулюються Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV. У попередні роки означені питання, як відомо, регулювалися Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-III (далі — Закон № 2240).

Відповідно до закону підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (така норма, що передбачена чинним законодавством, була і в ч. 1 ст. 51 Закону № 2240).

Отже, допомога по тимчасовій непрацездатності (як раніше, так і нині) надається лише на підставі листків непрацездатності.

Чи можна призначати допомогу на підставі листка, непрацездатності, що є продовженням первинного?

Згідно з пунктом 2.10 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455 (далі — Інструкція № 455), у разі тимчасової непрацездатності, зумовленої захворюванням або травмою внаслідок алкогольного, токсичного сп’яніння чи дії наркотиків, що визначається ЛКК у порядку, встановленому спільним наказом МВС України, МОЗ України та Мін’юсту від 24.02.1995 № 114/38/15-36-18 «Про затвердження Інструкції про порядок направлення громадян для огляду на стан сп'яніння в заклади охорони здоров’я та проведення огляду з використанням технічних засобів», видається листок непрацездатності з обов'язковою позначкою про це в ньому та в медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого.

У разі якщо первинний листок непрацездатності не було надано роботодавцю для оплати, комісія із соціального страхування (уповноважений) не може прийняти обгрунтоване рішення про надання допомоги або ж відмову в її наданні на підставі листків непрацездатності, що є продовженням первинного. Чому так? Саме первинний листок непрацездатності може містити позначки, на підставі яких може бути прийняте рішення про відмову у наданні допомоги (щодо захворювання або травми внаслідок алкогольного, токсичного сп'яніння чи дії наркотиків тощо).

Відповідно до пункту 1.14 Інструкції № 455 у разі втрати листка непрацездатності за рішенням ЛКК лікувально-профілактичного закладу, в якому його видано, видається новий листок непрацездатності з позначкою «Дублікат» на підставі довідки з місця роботи про те, що за період тимчасової непрацездатності виплата допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю не здійснювалась.

Частина  2 статті 35 Закону № 2240 передбачала, що допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Отже, у разі, якщо первинний листок непрацездатності було втрачено, застрахованій особі необхідно звернутися до лікувального закладу, який видавав «лікарняний», щодо видачі дубліката — з довідкою з місця роботи про те, що за період тимчасової непрацездатності виплата допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю не здійснювалась,

Якщо первинний листок непрацездатності або його дублікат буде надано роботодавцю для оплати, перші п’ять днів тимчасової непрацездатності рахуються з першого дня захворювання застрахованої особи.

 

Підготувала Ольга Савченко,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як обчислити страховий стаж для лікарняного

Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно здійснити розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних. Що входить в страховий стаж для лікарняного? Як визначити страховий стаж для оплати лікарняного? Як впливає страховий стаж на лікарняний? Відповіді на ці питання та все, що вам потрібно знати про страховий стаж для лікарняного — у статті.
138218

Максимальний термін перебування на лікарняному при різних захворюваннях

Лікарняний лист — офіційний документ, що видається людині при встановленні її непрацездатності та є підставою для звільнення від основної роботи. Максимальний термін перебування на лікарняному в Україні різниться залежно від захворювання, його тяжкості, ускладнень. Усе про орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності та граничний термін перебування на лікарняному — у статті.
159643

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28343

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
103797

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7254

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді