Ваша дитина вступає до вищого закладу освіти? Оформіть щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати

Держпраці наголошує: роботодавець не може відмовити працівнику в наданні відпустки влітку, якщо дитина працівника вступає до вищого навчального закладу в іншому населеному пункті.

Управління Держпраці у Рівненській області нагадало, що працівники, які мають дітей-абітурієнтів віком до 18 років, мають право на відпустку для супроводження їх до навчального закладу, розташованого в іншій місцевості, та у зворотному напрямку. Вона може бути щорічною або без збереження заробітної плати.

Працівникам, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості, за їхнім бажанням надають щорічну відпустку або її частину для супроводження дитини до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямі (ч. 8 ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР; далі — Закон про відпустки). Відпустку надають тривалістю не менш як 12 календарних днів. За наявності двох і більше дітей означеного віку щорічну відпустку надають окремо для супроводження кожної дитини.

Також працівники, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості, мають право на відпустку без збереження заробітної плати (п. 17 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Відпустку надають в обов’язковому порядку. Роботодавець зобов’язаний надати відпустку в час, визначений самим працівником, у межах дії відповідної обставини, яка надає право на отримання відпустки без збереження заробітної плати в обов’язковому порядку. Відпустку надають тривалістю 12 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу та у зворотному напрямі. За наявності двох і більше дітей зазначеного віку відпустку без збереження заробітної плати надають окремо для супроводження кожної дитини.

Держпраці наголошує — форма навчання (денна, заочна, вечірня), на яку вступає дитина, для надання відпустки значення не має.

За інформацією Управління Держпраці у Рівненській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98442

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62497

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68204

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18320

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді