Верховна Рада України розширила перелік осіб — учасників бойових дій

До учасників бойових дій віднесено осіб, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті

ВРУ Законом від 06.12.2018 № 2640-VIII внесла зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII (далі — Закон № 3551).


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Пункт 16 частини першої статті 6 Закону викладено у новій редакції. Учасниками бойових дій визнано осіб, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі:

  • Української повстанської армії;
  • Української повстанчої армії отамана Тараса Боровця (Бульби) «Поліська Січ»;
  • Української народної революційної армії (УНРА);
  • Організації народної оборони «Карпатська Січ»;
  • Української військової організації (УВО);
  • збройних підрозділів Організації українських націоналістів

і яких відповідно до Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті» визнано борцями за незалежність України у XX столітті.

Кабмін має визначити порядок надання цим особам статусу учасника бойових дій.

Зміни до Закону № 3551 набудуть чинності через три місяці з дня опублікування Закону № 2640.

Уряд має:

  • прийняти нормативно-правові акти, необхідні для реалізації Закону № 2640 та забезпечити набрання ними чинності одночасно з набранням чинності Законом № 2640;
  • привести свої нормативно-правові акти у відповідність із Законом № 2640;
  • забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із Законом № 2640.

Чи реєструвати на підприємстві листки непрацездатності?

Верховна Рада України розширила перелік осіб — учасників бойових дій
Ірина Житковаголовний редактор Експертус Кадри
Законодавство не зобов’язує роботодавця реєструвати листки непрацездатності. Керуйтеся загальними нормами діловодства.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за ненормований робочий день

Окрім щорічної основної відпустки, певним категоріям працівників встановлюються ще щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день. Кому надається ця відпустка, скільки днів триває відпустка за ненормований робочий день, чи можливо скористатися такою відпусткою під час воєнного стану, — детально в статті
49288

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98556

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516159

Наперед використана відпустка: чи стягувати кошти при звільненні

Щорічна основна відпустка — право кожного працівника. Але за використаною наперед відпусткою може слідувати звільнення. Про те, коли можна йти у відпустку та які нюанси тягне за собою надання відпустки наперед, читайте у статті.
24703

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді