Вік дитини, що дає право на соціальну відпустку одинокій матері

Про право на додаткову соціальну відпустку у 2019 році роз’яснили фахівці Держпраці.

Згідно зі статтею 19 Закону України «Про відпустки» (далі – Закон) додаткова відпустка на дітей тривалістю 10 календарних днів надається таким особам:

  • жінці, яка працює та має двох або більше дітей віком до 15 років;
  • жінці, яка має дитину з інвалідністю;
  • жінці, яка усиновила дитину;
  • матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи;
  • одинокій матері;
  • батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері (у тому числі, коли мати перебуває у лікувальному закладі тривалий час);
  • особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи;
  • одному з прийомних батьків

Відпустка надається без урахування святкових і неробочих днів та залежить від віку дитини.

Проте Стаття 19 Закону окреслює лише вік дітей для категорії «жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років». Закон не визначає вік дитини з інвалідністю, усиновленої дитини, дитини під опікою, дитини в одинокої матері (батька). Тож у таких випадках діють загальні норми.

Відповідно до чинного законодавства України дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше. Відтак, наприклад, одинокій матері право на додаткову відпустку гарантується до досягнення її дитиною 18 років.

Відпустка є соціальною і надається щорічно в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу або дати народження дитини (до чи після). Право на додаткову соціальну відпустку тривалістю 10 календарних днів залишається за працівником і в році досягнення дитиною граничного віку для надання такої відпустки.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46247

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
77067

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді