Робота працівника-донора у день здачі крові

Виплата середнього заробітку у день давання крові здійснюється коштом власника підприємства.

«Як підготувати батьків та першокласника до школи»

Юрій САВЧЕНКОзаступник директора Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка, канд. психол. наук, доцент
Школа — своєрідне «випробування» для дітей і батьків. Поясніть батькам майбутнього першокласника, як підготувати дітей до шкільного навчання та допоможіть їм заспокоїтися й не хвилювати дитину

Згідно зі статтею 6 Закону «Про донорство крові та її компонентів» (далі – Закон) керівники підприємств, установ, організацій, командири (начальники) військових частин зобов’язані безперешкодно відпускати з місця роботи, служби або навчання осіб, які виявили бажання стати донорами, у дні відповідного медичного обстеження і здавання крові.

Винятком є ситуації, коли відсутність донора на робочому місці може призвести до таких наслідків:

  • загрози життю чи здоров’ю людей;
  • невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку;
  • суттєвої матеріальної шкоди;
  • інших тяжких наслідків.

Бажання стати донором оформляється письмовою заявою не пізніше ніж за три дні до дня медичного обстеження, що проводиться перед даванням крові. У заяві майбутній донор має визначити додатковий день відпочинку (ч. 2 та ч. 3 ст. 9 Закону).

Заява донораСКАЧАТИ ➦

Робота працівника-донора у день здачі крові

Заява не потрібна у разі, якщо:

  • особа, яка виявила бажання здати кров або її компоненти, перебуває у відпустці, відрядженні;
  • донорська кров необхідна для надання невідкладної медичної допомоги хворому;
  • мають місце інші випадки, передбачені частиною 1 статті 19 Закону.

Увага!

В день медичного обстеження та у день давання крові працівник, який виявив бажання стати донором, звільняється від роботи на підприємстві незалежно від форм власності. При цьому зарплата за працівником зберігається.

Після кожного дня давання крові (у тому числі у разі давання у вихідні, святкові та неробочі дні) донору надається додатковий день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. Цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в інший час протягом року.

За погодженням з керівництвом у день давання крові донор може бути залучений до роботи або несення служби. У такому випадку за бажанням йому надається інший вихідний зі збереженням середнього заробітку.

Зарплату за день здавання крові та додатковий день відпочинку роботодавець виплачує з власних коштів. Зазначені кошти належать до таких, що спрямовані на благодійність.

Підставою для надання пільг є відповідні довідки, видані працівнику-донору за місцем медичного обстеження чи давання крові та (або) її компонентів.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
10846

Причетність кадровика до проведення атестації робочих місць за умовами праці

Атестація робочих місць за умовами праці: для чого проводиться, чи забезпечує кадрова служба підприємства її проведення та чи можна відтермінувати в умовах воєнного стану. На ці запитання знайдете відповіді у статті.
5084

Формування кадрового резерву на підприємстві

Як правильно сформувати кадровий резерв, а потім ефективно працювати з резервістами? Покроковий алгоритм допоможе вирішити ці завдання, а також сприятиме покращенню процесу відбору персоналу при переведенні на інші посади, навчанні працівників новим професіям, методам праці, технологіям.
19596

Мотивація працівників у 2020 році

Мотивація працівників в сучасних умовах — одне із найважливіших завдань HR-менеджерів та кадровиків. Для того щоб правильно мотивувати до роботи підлеглих, керівник має насамперед добре розуміти людську природу. Пропонуємо вам 12 ідей, які допоможуть надихнути персонал на плідну роботу у 2020 році. Не відкладайте на потім, адже рік вже розпочався.
14023

«А що, якби ваша професія зникла?», або 5 нестандартних запитань для співбесіди

Стандартними анкетами не обійтися, щоб зрозуміти, що рухає людиною. Але вдало підібрані та вчасно поставлені неочікувані запитання допоможуть побачити кандидата з потрібного ракурсу. Нестандартні запитання не передбачають правильних чи неправильних відповідей, а дають кандидату можливість розкритися. Приклади таких запитань з коментарями психологів та фахівців з оцінки персоналу — у статті.
1532

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді