Уряд визначив розмір грошової допомоги для ветеранів війни у 2019 році

Разову грошову допомогу, передбачену Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань», виплатять до 05.05.2019

КМУ постановою від 20.03.2019 № 237 визначив розмір разової грошової допомоги, яку щорічно виплачують до 5 травня. Районні органи соцзахисту перерахують кошти через відділення зв’язку або установи банків на особові рахунки громадян за місцем отримання пенсії (особам, які не є пенсіонерами, — за місцем їх проживання чи одержання грошового утримання) у таких розмірах:

  • особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:
  • I групи — 3850 грн;
  • II групи — 3400 грн;
  • III групи — 2950 грн;
  • учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, — 1295 грн;
  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 3850 грн;
  • членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, — 840 грн;
  • учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 530 грн.

Мінзарплата та мінімальний оклад у штатному розписі 2019

Уряд визначив розмір грошової допомоги для ветеранів війни у 2019 році
Ольга Догадінапровідний експерт Експертус Кадри
Закон «Про Державний бюджет України на 2019 рік» збільшив мінімальну зарплату та прожитковий мінімум. Наслідок — зростає розмір мінімального посадового окладу.

Для військовослужбовців, поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, особам начальницького і рядового складу Державної кримінально-виконавчої служби, які проходять службу (крім пенсіонерів), районні органи соцзахисту перерахують кошти на спеціальні рахунки військових частин, установ, організацій за місцем їх служби.

Для осіб, яких тримають в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах (крім пенсіонерів), Мінсоцполітики перерахує необхідні кошти регіональним органам соцзахисту, які розподілять їх між районними органами соцзахисту. Районні органи соціального захисту населення перерахують кошти на спеціальні рахунки установ виконання покарань і слідчих ізоляторів.

Особи, які не отримали грошової допомоги, зокрема ті, що набудуть згідно із статтями 6, 7, 9, 10 і 11 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» відповідний статус до 05.05.2019 включно, мають право звернутися за нею до районного органу соцзахисту за місцем реєстрації та отримати її до 30.09.2019.


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Ольга Догадіна,
провідний експерт
Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47659

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23555

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102529

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді