Верховна Рада прийняла Мовний закон

Новий Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» визначає осіб, які мають володіти українською мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. За порушення Закону — адміністративна відповідальність.

Сьогодні, 24 квітня Верховна Рада 278 голосами прийняла у другому читанні та в цілому Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (Законопроект № 5670-д). Закон готують на підпис Президенту.

Закон встановлює рівні та вимоги щодо відповідного рівня володіння державною мовою, які контролюватиме Національна комісія зі стандартів державної мови. Володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані:

  • вищі посадові особи держави, народні депутати,
  • державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування;
  • голови місцевих державних адміністрацій, їх перші заступники та заступники;
  • службовці Національного банку України;
  • особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом;
  • особи начальницького (середнього і вищого) складу Національної поліції, інших правоохоронних та розвідувальних органів, посадові особи інших органів, яким присвоюють спеціальні звання;
  • особи рядового, сержантського і старшинського складу Національної поліції, інших правоохоронних, розвідувальних органів, інших органів, яким присвоюються спеціальні звання;
  • прокурори;
  • судді та інші посадові та службові особи.

Також Закон зобов’язав володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків:

  • медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я;
  • посадових та службових осіб підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності.

Підприємства, установи та організації державної і комунальної форм власності мають складати локальні акти винятково державною мовою.

За Законом усі кадрові документи мають складатися тільки українською. Адже Закон затвердив: мовою трудових відносин в Україні є державна мова, зокрема, українська — мова документів, якими оформлюємо укладення трудового договору.

Мову діловодства визначає стаття 37 Закону. Зареєстровані в Україні громадські об’єднання, політичні партії та інші юридичні особи ухвалюють статутні документи та рішення, надсилають статистичну інформацію, податкову та іншу звітність до органів державної влади чи органів місцевого самоврядування державною мовою.

Згідно із Законом, «статус української мови як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Державний статус української мови є невіддільним елементом конституційного ладу України як унітарної держави».

Закон передбачає, що українську мову обов’язково використовують на всій території України в органах державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя. Кожен громадянин України має володіти державною мовою як мовою свого громадянства.

Порушники мовного закону сплачуватимуть адміністративний штраф до 500 нмдг – 8500 грн.

Закон також регулює застосування української мови в публічних сферах:

  • в освіті та науці;
  • в сфері культури, на телебаченні та радіомовленні, в друкованих засобах масової інформації, у книговиданні та книгорозповсюдженні;
  • в сфері електронних інформаційних систем;
  • в сфері обслуговування споживачів;
  • в сфері спорту, телекомунікацій та поштового зв’язку, юридичних послуг, охорони здоров’я, транспорту;
  • при позначенні топонімів, у рекламі, при виготовленні вивісок і табличок;
  • в діяльності громадських об’єднань, політичних партій, суб’єктів господарювання приватної форми власності при наданні інформації про їхні товари і послуги.

Дія Закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звертання у діловому етикеті: як потоваришувати з кличним відмінком

Ділове спілкування та його особливості є надзвичайно важливим компонентом роботи з людьми. Мало бути комунікабельним, вмійте лаконічно і грамотно формувати свої думки та прохання. Уміння якісно вибудувати своє усне ділове спілкування — запорука гарної репутації. Дізнайтеся більше, що таке ділове спілкування та удоскональте використання кличного відмінку, щоб почуватися впевнено при звертанні до будь-якого опонента.
162600

10 універсальних запитань, щоб почати розмову

Перетворіть незручне мовчання на захопливу дискусію — заздалегідь знайдіть тему для бесіди. Якщо ви підготувалися до знайомства і маєте напохваті приводи для розмови, то легко зближатиметеся з партнерами підприємства. Починайте з вдалої бесіди, а підприємство здобуватиме корисного партнера
3236

Як писати електронні листи

Лише одне недоречне слово в електронному листі може зіпсувати стосунки з колегою і вашу репутацію. Розповімо, які мовні кліше в діловому листуванні доречні, а що заборонено. Жодних нормативних актів щодо цього немає. У статті ми зібрали готові формулювання і приклади, як написати ділового листа й отримати таку відповідь, якої ви потребуєте
60776

Складні дзвінки: як побудувати і завершити розмову

Секретарям часто доводиться давати довідки або вислуховувати претензії по телефону. Розмовляти з допитливими і агресивними людьми важко. Пропонуємо три сценарії, які допоможуть справлятися з неприємними телефонними бесідами.
2294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді