Мовний закон офіційно опублікували

Закон визначає, як використовувати державну мову в усіх сферах життя, у т. ч. в трудових відносинах. Закон вступає в силу через два місяці

Офіційне видання ВРУ «Голос України» опублікувало текст Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Закон регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя на всій території України. Він не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Нікого не можна примушувати використовувати під час перебування на роботі та виконання обов’язків за трудовим договором іншу мову, ніж державну (ст. 20 Закону). Виняток, якщо працівники:

  • обслуговують іноземців чи осіб без громадянства;
  • створюють юридичні, технічні, інформаційно-рекламні тексти та інші документи для іноземців чи іноземних компаній і міжнародних організацій.

Трудові договори слід укладати державною мовою, але користуватися можна й перекладом договору. Закон зобов’язує вести листування з органами державної влади, місцевого самоврядування, державними та комунальними підприємствами, установами та організаціями державною мовою. Українською слід складати статистичну, податкову та іншу звітність.

Закон також:

  • визначає перелік осіб, які зобов’язані застосовувати державну мову під час своїх службових обов’язків;
  • передбачає створення Національної комісії із стандартів державної мови, яка перевірятиме рівень володіння державною мовою і видаватиме відповідні сертифікати;
  • запроваджує Уповноваженого по захисту державної мови, який захищатиме українську мову та права громадян на її вивчення.

Основні положення Закону вступають в силу з 16.07.2019, а норма про листування — через рік.

Подробиці очікуйте у червневому випуску журналу «Кадровик 01» та на нашому порталі.

Галина Бєлікова

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5738

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16339

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126362

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45630

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді