Контракти в сфері культури не порушують прав громадян — визнав Конституційний суд

Нардепи запровадили контрактну форму трудового договору в сфері культури у 2016 році. У липні 2019-го Конституційний суд визнав, що це узгоджується із Конституцією. Також є конституційною норма щодо запровадження конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури.


КСУ у рішенні від 12.07.2019 № 5-р(І)/2019 визнав такими, що відповідають Конституції України (є конституційними), пункти 2, 3 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури» від 28.01.2016 № 955-VIII (далі — Закон № 955).

КСУ вважає, що контракт як особлива форма трудового договору є джерелом суб’єктивних прав та обов’язків найманого працівника і роботодавця. Він укладається для виконання за винагороду роботи, яка має, як правило, постійний або досить тривалий характер. У контракті можуть визначатися, зокрема:

  • строк його дії;
  • режим праці та відпочинку
  • взаємні права, обов’язки й відповідальність сторін
  • умови організації та оплати праці, матеріального і соціально-побутового забезпечення працівника, надання йому компенсаційних виплат та відшкодування шкоди, завданої здоров’ю;
  • підстави припинення трудових правовідносин тощо.

Сторони контракту мають право виходити за межі сфери нормативного регулювання трудових правовідносин, передбачених законодавством України про працю, за умови відсутності погіршення юридичного становища працівника.

Позиція КСУ — пункти 2, 3 Прикінцевих положень Закону № 955 не суперечать статті 22 Конституції України.

КСУ також вважає, що встановлення оспорюваними положеннями Закону № 955 привілеїв і додаткових обов’язків для творчих працівників державних та комунальних закладів культури шляхом запровадження контрактної форми трудового договору не пов’язане з ознаками, визначеними в частинах першій, другій статті 24 Конституції України.

Закон № 955 не має зворотної дії в часі, оскільки не поширюється на безстрокові трудові договори, укладені до його прийняття, а передбачає припинення цих договорів з моменту набрання ним чинності та можливість продовження трудових правовідносин на умовах контракту між професійними творчими працівниками (художнім та артистичним персоналом) і державними та комунальними закладами культури. Таким чином, Закон № 955 спрямований на регулювання тих правовідносин, які виникнуть після набрання ним чинності, а трудові правовідносини, що виникли раніше, повинні бути приведені у відповідність із новим юридичним регулюванням.

Змінивши Законом № 955 форму трудового договору з безстрокової на контрактну, законодавець реалізував свої повноваження у сфері законодавчого визначення засад регулювання праці і зайнятості (п. 6 ч. 1 ст. 92 Конституції України), не обмеживши суб’єктів права на конституційну скаргу у їхніх конституційних правах на працю, а лише змінив спосіб реалізації цих прав.

Рішення КСУ є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення гіг-контракту

Одним з останніх трендів в IT-галузі є використання гіг-контрактів, на відміну від договорів з ФОПами, які дають змогу бізнесу залучати працівників для виконання конкретних завдань або проєктів. В Україні гіг-контракт між гіг-спеціалістом та резидентом можливо оформити в межах правового режиму Дія Сіті.
6086

Зразок строкового трудового договору 2019

Коли оформити трудові відносини з працівником на невизначений строк неможливо з законодавчо установлених підстав, укладайте строковий трудовий договір.
49690

Переукладення та продовження трудового контракту

За два місяці до закінчення строку чинності контракту за угодою сторін його може бути продовжено або укладено на новий строк. Зі статті дізнаєтеся, чим відрізняється продовження трудового контракту від переукладення контракту.
22417

Контракт про прийняття на роботу: нюанси укладення та зразок

Контракт є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки та відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, можуть встановлюватися угодою сторін.
11972

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді