Як приймати іноземців, щоб не наразитися на штрафи. Поради від Держпраці

Дозвіл на працевлаштування потрібен, але не для всіх. Приймаєте без дозволу, запасіться підтвердними документами.

Порядок працевлаштування іноземців в Україні регулює Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (далі — Закон № 5067).

Право на роботу в України мають іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, яких визнано в Україні біженцями, яким надано притулок в Україні, яких визнано особами, що потребують додаткового захисту, яким надано тимчасовий захист, а також ті, що одержали дозвіл на імміграцію в Україну.

Роботодавці мають право приймати на роботу іноземців та осіб без громадянства на підставі дозволу, який видає територіальний орган служби зайнятості. Підстави та порядок отримання дозволу визначає розділ VII Закону № 5067.

Алгоритм працевлаштування іноземця ➤➤➤

Однак, дозвіл потрібен не для всіх. Наприклад, не потребує дозволу робота іноземців, які:

  • працюють у складі дипломатичних представництв іноземних держав або представництв міжнародних організацій в Україні;
  • уклали з іноземними роботодавцями — фізичними чи юридичними особами трудові договори про виконання роботи в Україні.

Роботу в Україні цих категорій іноземців регулює Закон України «Про міжнародне приватне право» від 23.06.2005 № 2709-IV.

Закон № 5067 у частині 6 статті 42 також передбачає певні категорії іноземців, яких роботодавці мають право працевлаштувати без дозволу. До цієї категорії належать іноземці, які постійно проживають в Україні; біженці; акредитовані журналісти закордонних ЗМІ; спортсмени, артисти та працівники мистецтва; священнослужителі та інші.

Управління Держпраці у Дніпропетровській області звертає увагу, що роботодавці при перевірці повинні мати докази належності працівника до зазначеної категорії осіб та надати їх контролюючим органам.

Галина Бєлікова

експерт Експертус Кадри

Як приймати іноземців, щоб не наразитися на штрафи. Поради від Держпраці
Ірина Іванченкошеф-редактор журналів «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри
Україна не має ані спеціального законодавчого акту, ані міжнародних договорів з Росією, Білоруссю та Молдовою, які би визначали спеціальну процедуру укладання трудових договорів з їх громадянами.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Які документи для прийняття на роботу має подати претендент на посаду

Перед прийняттям на роботу (укладанням трудового договору) необхідно перевірити у претендента наявність всіх необхідних документів та їх легітимність. Які саме документи має подати потенційний працівник та на що слід звернути увагу кадровику, перевіряючи такі документи, детально читайте у статті.
96188

Працевлаштування іноземця: порядок оформлення та укладення трудового договору

Працевлаштування іноземних громадян в Україні має свою специфіку. Оформлення на роботу іноземців з посвідкою на постійне проживання відбувається за тими ж правилами, що й самих українців. Водночас, процес працевлаштування іноземців з посвідкою на тимчасове проживання має певні особливості, які співробітник кадрового відділу зобов’язаний враховувати.
55525

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді