Держпраці попередила про небезпеки відрахувань із зарплати

Держпраці роз’яснила, коли правомірно відраховувати із зарплати працівників, який наказ потрібен і що робити, коли працівник незгоден із утриманням коштів

Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР забороняє в будь-який спосіб обмежувати працівників вільно розпоряджатися своєю зарплатою, окрім випадків, передбачених законодавством. Про це нагадало Управління Держпраці у Дніпропетровській області.

Підставами для відрахувань із заробітної плати можуть бути рішення, що підлягають примусовому виконанню, визначені у статті 3 Закону України «Про виконавче провадження». Наприклад, виконавчі листи; ухвали судів у цивільних, господарських, справах, справах про адмінправопорушення; рішення Європейського суду з прав людини тощо.

Законодавство обмежує розмір відрахування із зарплати. Так, стаття 26 ЗУ «Про оплату праці» встановлює максимальний розмір відрахувань — 50% при кожній виплаті зарплати. А відрахування із зарплати при виправних роботах і при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей не може перевищувати 70%.

КЗпП уможливлює відрахуваня для:

  • покриття заборгованості підприємству, де особа працює (ст. 127 КЗпП);
  • покриття шкоди, заподіяної працівником (ст. 136 КЗпП).

Як притягнути працівника до матвідповідальності?

В цих випадках відрахування провадять за наказом (розпорядженням) роботодавця. Розпорядження має бути зроблено не пізніше двох тижнів з дня виявлення заподіяної працівником шкоди i звернено до виконання не раніше семи днів з дня повідомлення про це працівникові. Якщо працівник не згоден з відрахуванням або його розміром, трудовий спір за його заявою розглядають в порядку, передбаченому законодавством.

У решті випадків для покриття шкоди роботодавець має право звернутися до суду.

Держпраці звернуло увагу, що рекомендація Міжнародної організації праці № 85 визначає: «Має бути вжито всіх потрібних заходів з метою обмеження відрахувань із заробітної плати до такої межі, яка вважається доконечною для забезпечення утримання працівника і його сім'ї».

Галина Бєлікова
експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47659

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23555

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102529

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді