Як повідомити працівників райдержадміністрації про скорочення? Роз’яснює Мінсоцполітики

Теми:
При повідомленні працівників РДА про скорочення керуємось нормами статті 49-2 КЗпП та статтею 87 Закону України «Про державну службу».

Як повідомити працівників райдержадміністрації про скорочення? Роз’яснює Мінсоцполітики

Скорочення працівників РДА: алгоритм для кадровиків

Мінсоцполітики (лист від 24.09.2019 № 10/0/36-19) нагадало, що з 01.01.2020 набирає чинності постанова КМУ «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 року № 91» від 19.06.2019 № 746 (далі — Постанова № 746).


Постанова № 746 зменшує чисельність районних державних адміністрацій майже вдвічі.

Стаття 49-2 КЗпП зобов’язує роботодавця персонально повідомляти працівника про наступне звільнення у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці не пізніше ніж за два місяці.

Законодавство про працю не передбачає форму та спосіб повідомлення працівника про наступне вивільнення у зв'язку із ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників. Водночас Мінсоцполітики наголошує, у разі виникнення трудових спорів власник повинен мати докази, що працівника було повідомлено про відповідне вивільнення за два місяці.

Стане у пригоді зразок від експертів журналу «Кадровик-01» та системи «Експертус Кадри»

Повідомлення про скорочення працівника РДА

СКАЧАТИ

Ольга Догадіна,

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок наказу про звільнення за скороченням

На період воєнного стану згоду профспілки на розірвання трудового договору не отримуємо. Але видавати наказ про звільнення працівників потрібно. Скачайте собі приклад його оформлення за ДСТУ 4163:2020
44979

Наказ про скорочення штату

Роботодавець прийняв рішення скоротити чисельність чи штат працівників. Тоді на підставі згоди профспілкового органу на скорочення маєте видати наказ про звільнення працівників. П’ять правил, яких слід дотриматись при підготовці проєкту наказу про скорочення штату та зразок документу — у статті.
82413

Покроковий алгоритм скорочення працівника

Скорочення працівників або штату — процедура, яка часто породжує низку позовів до суду. Найбільш проблемні питання: які підстави для скорочення штату працівників, хто підлягає скороченню в першу чергу, які етапи включає в себе процедура скорочення працівників, кого не можна звільнити по скороченню. Як оформити скорочення чисельності або штату працівників, щоб вберегтися від помилок та судової тяганини, роз’яснюємо у статті
161169

Скорочення працівників РДА з 01.01.2020: алгоритм для кадровиків

Ця стаття допоможе службі управління персоналом районної державної адміністрації пройти у жовтні-грудні 2019 року всі кроки, яких вимагає закон при скороченні працівників. Адже 01.01.2020 набуде чинності постанова КМУ від 19.06.2019 № 746 про скорочення штату РДА майже на 50 відсотків.
53286

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді