Мінімальну зарплату підвищать до фактичного розміру прожиткового мінімуму

На розгляді комітетів ВРУ новий законопроєкт.

Мінімальну зарплату підвищать до фактичного розміру прожиткового мінімуму

Основні зміни у законодавстві про працю 2019

Конституція України гарантує кожному громадянину право на працю, зокрема, можливість заробляти собі і своїй сім’ї на життя працею, що включає достатнє харчування, одяг, житло (статті 43 та 48).

Наразі державні гарантії мінімальної оплати праці не відповідають ані вимогам Європейської соціальної хартії, ані рекомендаціям Міжнародної організації праці, ані трудовому законодавству країн, куди прямує хвиля українських трудових мігрантів.

Новий проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з реалізації вимог Конституції та міжнародного права щодо питань мінімальних гарантій в оплаті праці» № 2378 від 05.11.2019 спрямований до наближення мінімальних державних гарантій в оплаті праці до міжнародних норм.

Зокрема, для небюджетної сфери законопроєкт передбачає підвищити галузеві коефіцієнти до заробітної плати, які будуть обов’язковими для галузевих угод та колективних договорів незалежно від форми власності та господарювання. Також передбачається подолати «зрівнялівку» в оплаті праці, а саме, визначати розмір найнижчої тарифної ставки працівника, що виключає потребу доплат до рівня мінімальної зарплати.

Розмір мінімальної зарплати планують встановлювати на рівні не менше 150% встановленого законом розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У разі перевищення фактичного рівня інфляції над плановим протягом двох місяців підряд більше ніж на 2%, КМУ протягом 15 днів має ініціювати внесення змін до Державного бюджету щодо підвищення розміру мінімальної зарплати.

Законопроєкт також пропонує формувати тарифну сітку на основі тарифної ставки працівника першого розряду, яка встановлюється у розмірі мінімальної зарплати, що перевищує 150% встановленого законом розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Для організацій-бюджетників розмір мінімальної зарплати встановлюватиме КМУ.

Мінімальну зарплату підвищать до фактичного розміру прожиткового мінімумуДізнайтеся, чи обов’язково в наказі про прийняття зазначати розмір посадового окладу

Якщо законопроєкт буде прийнятий, зміни внесуть до КЗпП, Законів України «Про оплату праці», «Про прожитковий мінімум», «Про колективні договори і угоди».

Галина Бєлікова,

редактор-експерт Експертус Кадри

Мінімальну зарплату підвищать до фактичного розміру прожиткового мінімумуСтане у пригоді перелік і розміри доплат та надбавок до тарифних ставок, окладів і посадових окладів працівників, підприємств, установ і організацій, що мають міжгалузевий характер (крім бюджетної сфери), для встановлення у галузевих (міжгалузевих), територіальних угодах та колективних договорах на 2019-2021 роки «Перелік і розміри доплат та надбавок до тарифних ставок, окладів і посадових окладів працівників, підприємств, установ і організацій, що мають міжгалузевий характер (крім бюджетної сфери), для встановлення у галузевих (міжгалузевих), територіальних угодах та колективних договорах на 2019-2021 роки».

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47659

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23555

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102529

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді