19 директорів черкаських підприємств притягують до відповідальності за порушення у сфері праці у жовтні 2019 року

Управління Держпраці у Черкаській області розповідає про наслідки перевірок, що відбулися у жовтні 2019. Які норми трудового законодавста найчастіше порушують роботодавці, та які профілактичні заходи проводить Держпраці — в огляді.

19 директорів черкаських підприємств притягують до відповідальності за порушення у сфері праці у жовтні 2019 року

Обов’язкові документи відділу кадрів

На офіційному сайті Управління Держпраці у Черкаській області зазначено, що минулого місяця інспектори праці Управління провели 85 заходів контролю, а саме:

  • 78 інспекційних відвідувань,
  • 6 планових перевірок,
  • 1 позапланову перевірку.

Наслідки

За результатами 38 інспекційних відвідувань керівникам суб’єктів господарювання внесено приписи на усунення виявлених порушень.

Відповідно до ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення на розгляд місцевих судів передано 19 протоколів для прийняття рішення щодо притягнення керівників суб’єктів підприємницької діяльності до адміністративної відповідальності.

Кого притягнуто до відповідальності

Вже є два судові рішення про притягнення до адміністративної відповідальності посадових осіб шляхом накладення штрафів. За невиконання законних вимог інспекторів праці (ст. 188-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення винесено постанову про накладення штрафу).

Керівникам суб’єктів господарювання внесено 14 подань про притягнення посадових осіб до дисциплінарної відповідальності.

19 директорів черкаських підприємств притягують до відповідальності за порушення у сфері праці у жовтні 2019 рокуДізнайтеся, за що штрафують кадровика і як пом’якшити покарання

Які вимоги трудового законодавства порушили роботодавці

Інспектори виявили порушення ст. 106 КЗпП — «Оплата роботи в надурочний час». Працівнику не виплатили подвійний розмір оплати.

Як залучати до надурочних робіт: інструкція ➤

Також викрито 6 фізичних осіб, які без реєстрації як суб’єкти господарювання, використовують найману працю 18 осіб без укладення трудового договору та без повідомлення Державної податкової служби.

Ще 2 роботодавця використовують найману працю на підставі цивільних договорів, що мають ознаки трудових договорів.

Три суб'єкти господарювання допустили працівників до роботи без своєчасного повідомлення Державної податкової служби.

19 директорів черкаських підприємств притягують до відповідальності за порушення у сфері праці у жовтні 2019 рокуКолеги цікавляться, як правильно укласти договір підряду, щоб його не визнали трудовим

Профілактичні заходи

Держпраці активно проводить інформаційно-роз’яснювальні роботи з працівниками та роботодавцями. Фахівці Управління беруть участь у тематичних нарадах, семінарах, консультаціях та робочих зустрічах.

Зокрема, у Херсонській області внаслідок інформування роботодавців про наслідки порушення трудового законодавства протягом 2019 року легалізовано понад 5000 робочих місць, у Чернівецькій — понад 3000.

Держпраці наголошує: «роботодавець, який не оформляє офіційно працівників, позбавляє їх на гідні і безпечні умови праці, страхування на випадок тимчасової втрати працездатності, офіційні відпустки».

За інформацією Управління Держпраці у Черкаській, Херсонській та Чернівецькій областях

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27186

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10136

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26990

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30881

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді