Працюєш офіційно, платиш податки — голосуй

В Україні декілька мільйонів громадян працюють без офіційного оформлення трудових відносин з роботодавцем, — заявив голова Державної служби з питань праці Роман Чернега.

Працюєш офіційно, платиш податки — голосуй

Роман Чернега,
голова Державної служби України з питань праці


Під час презентації результатів спільного дослідження з ЄС та Міжнародною організацією праці голова Держпраці зазначив, що неофіційне працевлаштування позбавляє українців соціальних гарантій та зменшує податкові надходження держави.
Перевірки з праці: 7 зон уваги кадровика

Він також запропонував надавати право голосу лише тим українцям, які платять податки, тобто працюють офіційно. За його словами така система діє у деяких країнах світу.

Проте в більшості випадків самі роботодавці відмовляють в офіційному працевлаштуванні. Тому нагадаємо, якщо інспектор з праці при перевірці виявить неофіційних працівників, роботодавцю доведеться сплатити штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного такого працівника.


Дотримання законодавства про працю контролюють Держпраці та виконавчі органи міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад. Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою від 21.08.2019 № 823. Контролювати, як дотримує роботодавець трудове законодавство, може і ДФС.
Працюєш офіційно, платиш податки — голосуйДізнайтеся, як поводитися під час інспектування, щоб не наразитися на додаткові штрафи

Роботодавець також має звернути увагу, що Держпраці не проводить планових заходів з перевірки дотримання роботодавцями законодавства про працю. Інспекційні відвідування і невиїзні інспектування — позапланові заходи контролю.

Галина Бєлікова,

редактор-експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27146

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10090

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26948

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30861

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді