Держпраці роз’яснила, як планувати відпустку неповнолітнього в графіку відпусток

Чи мають роботодавці включати відпустку неповнолітніх до графіку відпусток.

Держпраці роз’яснила, як планувати відпустку неповнолітнього в графіку відпусток


Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області нагадує про особливості праці неповнолітніх на підприємстві. Ця категорія працівників має певні пільги. Зокрема, роботодавець має встановити такому працівнику скорочену тривалість робочого часу, не залучати його до надурочних робіт, не залучати його до важких робіт, що потребують підіймання та переміщення важких речей, обов’язково проводити попередній та щорічний медичні огляди тощо.

Порядок прийняття неповнолітнього працівника

Щорічну відпустку тривалістю 31 календарний день неповнолітньому працівнику надають у зручний для нього час. У перший рік роботи за заявою працівника відпустку повної тривалості роботодавець має надати до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на підприємстві (ч. 2 ст. 75, ст. 195 КЗпП).

➤➤ Як розробити графік відпусток 2020: інструкція для кадровика

Держпраці зауважує, що право неповнолітніх на використання відпустки в зручний для них час аж ніяк не означає, що вони вправі в будь-який час зажадати від власника надання відпустки. Використання відпустки в зручний час означає, що при складанні графіків відпусток роботодавець зобов’язаний запитати побажання працівника щодо часу надання відпустки і відобразити це побажання у графіку відпусток. Про конкретну дату роботодавець має повідомити неповнолітнього працівника не пізніше ніж за два тижні до початку відпустки (ч. 5 ст. 79 КЗпП, ч. 10 ст. 10 Закону «Про відпустки»).

За інформацією Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Як скласти графік відпусток 2024

У статті знайдете зразок графіка відпусток 2024, шаблон, а також відповіді на питання коли починати складати графік відпусток та чи всіх працівників включати в нього.
11161

Затвердження графіка відпусток

Законодавство не встановлює єдиного алгоритму затвердження графіка відпусток. Оберіть, що підходить саме вашому підприємству або організації. Які є способи для затвердження графіка, розглянемо у статті.
11378

Відкликання працівника з відпустки

Досить часто на підприємствах, в установах та організаціях виникає потреба саме у конкретному працівнику, який перебуває у відпустці. І хоч незамінних немає, однак роботодавець змушений використовувати порядок відкликання з відпустки. Як правомірно здійснити відкликання з відпустки у зв'язку з виробничою необхідністю та що передбачає чіткий алгоритм дій як оформити відкликання з відпустки, читайте у статті.
69812

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді