Керівник підприємства подякував Держпраці за інспекційне відвідування

Робітника на роботі поновили, порушення трудового законодавства усунули, роз’яснення на нестандартні кадрові запитання отримали.

Керівник підприємства подякував Держпраці за інспекційне відвідування

До Головного управління Держпраці у Харківській області з Урядової гарячої лінії надійшло звернення працівника, якого звільнили за прогул на підставі п. 4 ст. 40 КЗпП, хоча він на момент звільнення перебував на строковій військовій службі.

Оскільки звернення працівника про порушення щодо нього законодавства про працю є підставою для інспекційного відвідування підприємства, фахівці Держпраці завітали до роботодавця з перевіркою.

УВАГА! 31.12.2019 Уряд змінив порядок перевірок з праці

Держпраці у Харківській області наголошує, що згідно з ч. 3 ст. 119 КЗпП за працівником, призваним на строкову військову службу під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві.

Посадові особи підприємства на своє виправдання стверджували, що жодних документів про призов на строкову військову службу працівника до підприємства не надходило ні від РВК, ні від самого військовозобов’язаного.

Керівник підприємства подякував Держпраці за інспекційне відвідуванняДізнайтеся, як увільнити від роботи працівника, призваного на строкову військову службу

Зателефонувавши до військкомату, адміністрація підприємства та фахівці Держпраці отримали підтвердження призову.

Під час інспекційного відвідування у зв’язку з отриманням адміністрацією підприємства довідки районного військового комісаріату, відповідно до наказу по підприємству:

  • скасовано попередній наказ в частині звільнення з посади працівника;
  • поновлено працівника на роботі;
  • увільнено від роботи на строк призову на строкову військову службу зі збереженням місця роботи, посади і середньої заробітної плати до кінця проходження строкової військової служби.

У підсумку інспекційного відвідування підприємство, в особі керівника, висловило співробітникам ГУ Держпраці у Харківській області подяку за професійне та доброзичливе ставлення. Адже адміністрація підприємства отримала кваліфіковані роз’яснення з питань трудового законодавства, корисні консультації та посилання на зміни в нормативно-правових актах. У свою чергу працівники отримали відповіді на нестандартні кадрові запитання.

За інформацією Державної служби України з питань праці

Як скласти номенклатуру справ кадрової служби на 2025 рік

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27366

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10343

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
27218

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30980

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді