Вкажете в ЦПД про відпустку за власний рахунок — чекайте на штраф у 125 тис. грн

Управління Держпраці у Рівненській області у судовому порядку довело правомірність винесеної постанови та припису.

Вкажете в ЦПД про відпустку за власний рахунок — чекайте на штраф у 125 тис. грн

Після проведеної перевірки суб’єкта господарювання Держпраці винесло постанову про накладення штрафу за неоформленого працівника. Підприємство з постановою не погодилось та звернулось до суду.

Рівненський окружний адміністративний суд в задоволенні позову відмовив. Не погодившись з таким рішенням суду першої інстанції, суб’єкт господарювання подав апеляційну скаргу.

Апеляційний суд встановив, що була укладена цивільно-правова угода на виконання певної роботи. За умовами угоди виконавець мав виконувати роботу з ремонту електроосвітлення, а також супутні роботи, що необхідні для успішного виконання основної роботи. Супутні роботи за умовами угоди мали бути враховані в актах здачі-приймання виконаної роботи та оплачені. Однак, перелік таких робіт умови угоди не визначали.

Трудовий і цивільно-правовий договір: принципові відмінності

Замовник також зазначив в угоді, що в період, коли виконавець не виконує покладених на нього функцій, або відсутній на роботі з невідомих причин, слід вважати його таким, що перебуває у відпустці за власний рахунок.

Для укладення угоди виконавець мав подати крім паспорту та ідентифікаційного коду ще й трудову книжку, документи про освіту та фахову підготовку. Ненадання даних документів могло бути підставою для відмови в укладенні угоди.

Порядок прийняття на роботу

Враховуючи наведені обставини, колегія суддів прийняла рішення, що особа виконувала роботу під керівництвом та контролем з боку суб’єкта господарювання, який прийняв на себе обов`язок організовувати працю, одержав право давати вказівки щодо послідовності проведення робіт працівником, тобто здійснював забезпечення належного процесу праці, без конкретно визначеного результату такої праці. Така робота має ознаки трудових відносин і потребує укладення трудового договору.

За рішенням суду суб’єкту господарювання довелося сплатити штраф у розмірі 125 190 грн.

За інформацією Державної служби Україна з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27146

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10090

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26948

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30860

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді