Податкова розпочала перевірки роботодавців і розказала, які документи перевірятимуть

Податківці беруть участь у перевірках роботодавців за дорученням Прем’єр-міністра України О. Гончарука. У фокусі перевірок — штатні розписи, цивільно-правові договори, накази і заяви про прийняття на роботу та інші документи з персоналу.

Податкова розпочала перевірки роботодавців і розказала, які документи перевірятимутьЯк проходять перевірки з праці 2020

Масові заходи щодо детінізації зайнятості проходять по всій країні (доручення Прем’єр-міністра України О. Гончарука від 22.01.2020 № 2313/0/1-20).

До 1 лютого тривала роз’яснювальна кампанія, яка охопила понад 190 тисяч роботодавців у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування. Основний акцент кампанії — вимоги до оформлення трудових відносин, ризики та наслідки незадекларованої праці.

Як повідомило Мінекономіки на офіційному сайті, до 10 лютого планується перевірити щонайменше 3000 роботодавців.

Податкова розпочала перевірки роботодавців і розказала, які документи перевірятимутьДізнайтеся, чи перенесе ДПС перевірку, якщо директор у відпустці або відрядженні

У перевірках беруть участь не лише інспектори праці Держпраці та ОМС, а й податківці. Так, Головне управління ДПС у м. Києві повідомило, що проводить комплекс контрольних заходів спільно з органами місцевого самоврядування. Мета — детінізація відносин у сфері зайнятості та доходів населення.

Управління ДПС у м. Києві інформувало: якщо контролюючий орган отримує інформацію про використання праці без належного оформлення трудових відносин та зарплату без сплати податків до бюджету, це підстава для перевірки. Перевірка може бути документальною плановою, позаплановою та фактичною. Перевірятимуть, як роботодавець дотримує законодавства в частині укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (п.п. 78.1.13 п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України).

Під час фактичної перевірки податківці перевірятимуть, як роботодавець укладає трудові договори, чи належно оформлює трудові відносини, як ведуть облік роботи (табель), облік витрат на оплату праці, а також відомості про оплату праці працівника. Все це передбачено п. 80.6 Податкового кодексу.

Податківці озвучили, які документи затребують для перевірки:

Стануть у пригоді:
Штатний розпис 2020 СКАЧАТИ зразок

Щоб з’ясувати, чи належно оформлені трудові відносини, податківці можуть запросити й документи, що посвідчують особу, або інші документи, які дають змогу її ідентифікувати (посадове посвідчення, посвідчення водія, санітарна книжка тощо).

Роботодавець як платник податків зобов’язаний надати посадовим (службовим) особам контролюючих органів у повному обсязі всі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки.

ДПС нагадує, що за порушення трудового та податкового законодавства роботодавці, які використовують найману працю неоформлених працівників і неофіційно виплачують заробітну плату, несуть адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність.

Адміністративна відповідальність передбачена статтею 41 КпАП, фінансова — статтею 265 КЗпП, кримінальна — статтями 172, 173 Кримінального кодексу.

Підготувала Ірина Іванченко шеф-редактор журналів «Кадровик-01»,

експертно-правової системи Експертус Кадри

за інформацією Мінекономіки та Головного управління ДПС у Київській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10126

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26978

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді