Штрафи у сфері праці зменшили в рази з 02.02.2020

За неоформленого працівника роботодавця оштрафують на 10 МЗП, а якщо ви платник єдиного податку 1-3 груп — відбудетеся попередженням. Але розслаблятися не варто — адміністративну відповідальність на винуватців порушення ніхто не скасовував.

Штрафи у сфері праці зменшили в рази з 02.02.2020

З 02.02.2020 діє оновлена редакція КЗпП (Закон України від 12.12.2019 № 378-IX). Істотних змін зазнала стаття 265 Кодексу, що визначає відповідальність у сфері праці роботодавця — юрособи чи ФОП.

Штрафи у сфері праці зменшили в рази з 02.02.2020Дізнайтеся, які штрафні санкції за неповідомлення ДПС про прийняття на роботу

Закон про зменшення штрафів Парламент ухвалив ще 12 грудня 2020 року, але набрання чинності затягнулося більше ніж на півтора місяця. 11 січня Рада знову розглянула закон в сесійній залі. В результаті в остаточній версії закону з’явилися норми не лише про штрафи, а й про звільнення держслужбовців.

За новою концепцією штрафів законотворці виокремили роботодавців, для яких Феміда допускає певне потурання. Так, юрособу чи ФОП — платника єдиного податку 1-3 групи не оштрафують, якщо вперше виявлять неоформлених працівників. На перший раз такий роботодавець відбудеться попередженням, але другого шансу не буде. За повторне порушення — штраф 30 МЗП.



На всіх інших роботодавців чекає штраф 10 МЗП, тобто 47 230 грн за неоформлених працівників, виявлених вперше. За повторне упродовж 2 років порушення — 30 МЗП. Нагадаємо, що до цього штраф був однаковим для всіх — 30 МЗП, і не залежав від того, чи це перше порушення, чи повторне.

Штраф за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці зменшили з 10 до 2 МЗП за кожного працівника, права якого порушені.

За недопуск чи перешкоджання перевірці, мета якої виявити неоформлених працівників, доведеться сплатити 16 МЗП (раніше — 100 МЗП). Сума все одно чимала — 75 568 грн, тож ліпше не ризикувати.

Істотна новація — штрафи за «інші порушення трудового законодавства» відтепер підсумовуються. Базова одиниця – 1 МЗП, але з уточненням — «за кожне порушення». Раніше на 1 МЗП штрафували за весь комплекс порушень, прямо не передбачених у статті 265 КЗпП.

Штрафи у сфері праці зменшили в рази з 02.02.2020Увага: відсьогодні Держпраці починає масові перевірки роботодавців

Якщо виявлять порушення, винесуть припис на їх усунення. Виконаєте припис у встановлений строк — роботодавця не оштрафують за порушення в оплаті праці, недотримання гарантій тим, хто проходить військову службу, інші порушення.

А ось штрафі за неоформлених працівників і перешкоджання перевірці будуть незалежно від того, як швидко усунули порушення. Але й тут є позитивний момент: якщо сплатите 50% штрафу упродовж 10 днів від того, як отримали постанову про фінансові санкції, Держпраці уважатиме, що штраф погашений.

Хоча новина про зменшення штрафів — вельми радісна для всіх роботодавців, не розслабляймося. Штрафи — штрафами, але їх сплачує роботодавець — юрособа чи ФОП. На кадровиків чатує своя небезпека. За порушення у сфері праці кадровика штрафують на 510-1700 грн за статтею 41 КпАП. І ці штрафи законотворці поки що не зменшують.

Нагадаємо, що штрафи на роботодавців і кадровиків найчастіше накладають за результатами перевірок, що їх проводять Держпраці та органи місцевого самоврядування. З нового року Держпраці та ОМС перевіряють по-новому, а масштабна інспекційна кампанія стартувала з 1 лютого 2020 року.

Докладно про нові штрафи — читайте в журналі «Кадровик-01» за кілька днів. Готуємо до друку статтю з наочними таблицями та настановами!

А про те, як підготуватися до перевірки, читайте в журналі «Кадровик-01», прямо зараз. Хто інформований — той озброєний!

Перевірки з праці 2020: настанови та застороги

Ірина Іванченко

шеф-редактор журналів «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10119

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26968

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді