Безкоштовне навчання та підвищення кваліфікації для осіб з інвалідністю

Відтепер працівники з обмеженими можливостями зможуть підвищувати свою кваліфікацію в безкоштовній онлайн програмі або «з нуля» опанувати професію IT-спеціаліста.
Безкоштовне навчання для осіб з інвалідністю

Мінсоцполітики підписало Меморандум щодо працевлаштування осіб з інвалідністю з Асоціацією «Інформаційні технології України» та Громадською організацією «Прометеус». Документ передбачає безкоштовне онлайн навчання професії ІТ-фахівця для осіб з обмеженими можливостями.

Міністр соціальної політики Юлія Соколовська під час підписання Меморандуму наголосила: «Людина з інвалідністю, яка хоче і може працювати, повинна мати для цього всі можливості. Це комплексне питання і сьогоднішній Меморандум – важлива його частина. Це можливість навчання і працевлаштування для осіб з інвалідністю. Після 14 тижнів навчання особи з інвалідністю, які успішно здадуть тести і отримають сертифікат, матимуть можливість взяти участь у конкурсі на вакантні посади в ІТ-компаніях України».

Навчання розпочнеться 5 березня 2020 року. Будь-яка людина з інвалідністю може зареєструватись на навчання, обравши два основних курси і до трьох додаткових.

Серед основних курсів — Курс «CS50: Основи програмування» від Гарвардського університету, який вважається найкращим курсом для опанування комп’ютерної майстерності у світі.

Зареєструватись для участі в проєкті можна двома способами:

  1. через сайті проєкту за посиланням https://education.msp.gov.ua/;
  2. на платформі Прометеус.

Радник Міністра соціальної політики Денис Мацуй прокоментував: «Цей проект дає можливість для системних змін у навчанні осіб з інвалідністю. Сьогодні держава витрачає на це багато грошей, але є підстави вважати, що це неефективно. Якщо порахувати, то в минулому році Центр реабілітації було профінансовано на 20 млн грн, і вони навчили 724 людини. Тобто навчання однієї людини коштувало близько 30 тис. грн. Але ж подивимося на професії – бджоляр, оператор комп’ютерного набору, кур’єр тощо. Сьогоднішній Меморандум – це можливість для осіб з інвалідністю стати ІТ-шниками, причому абсолютно безкоштовно».

Калькулятор розрахунку квоти осіб з інвалідністю

За словами співзасновник ГО "Прометеус" Івана Примаченко, програма навчання адаптована для людей з обмеженими можливостями, зокрема, вадами зору та слуху.

Віце-президент Асоціації «Інформаційні технології України» Максим Почебут підсумував: «Це перший проект з Мінсоцполітики, і це чудова можливість для всіх сторін, оскільки в нас є багато компаній, які зацікавлені у працевлаштуванні осіб з інвалідністю. У нас навіть офісний простір, який зараз будується, адаптований під потреби осіб з інвалідністю. Тобто люди можуть працювати з нами як знаходячись в офісі, так і дистанційно. За кілька місяців чекаємо на те, щоб влаштувати людей, які пройдуть програму».

Щоб не порушити законодавства та надати працівникам з інвалідністю відповідні гарантії у сфері праці, перегляньте тематичний вебінар:

Безкоштовне навчання для осіб з інвалідністю

ЗАПИС ВЕБІНАРУ ➤

У програмі вебінару:

  • Антирейтинг порушень щодо працівників з інвалідністю за версією Держпраці;
  • Які документи ви маєте отримати від працівника з інвалідністю;
  • Робочий час працівників з інвалідністю: залучення до надурочних, до роботи у вихідні
  • Відпустка працівників з інвалідністю;
  • Які документи має право вимагати від роботодавця інспектор праці, коли перевірятиме працевлаштування осіб з інвалідністю, виконання нормативу та подання звіту № 10 ПІ.

За інформацією Урядового порталу

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Праця осіб з інвалідністю: які пільги та гарантії передбачені

Особа з інвалідністю — особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов’язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.
3554

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю

Протягом року кадрові служби пильнують, аби на підприємстві працювали особи з інвалідністю у кількості, що відповідає нормативу робочих місць. Однак дуже часто з’ясовується, що норматив не виконано. Одна з причин — оскільки у розрахунку беруть участь усереднені показники, після заокруглень фактична чисельність осіб з інвалідністю виявляється меншою, аніж планували. Як уникнути такої проблеми?
14527

Зразок виробничої характеристики для працівника, який оформлює інвалідність у МСЕК

Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) працівник повинен пройти для встановлення інвалідності. Для цього необхідна виробнича характеристика, шаблон якої розробили експерти Системи.
18691

Порядок працевлаштування осіб з інвалідністю

Держава захищає права працівників з інвалідністю та гарантує їм право на роботу. Як приймати на роботу таких працівників і дотримати вимог законодавства? Як оформити наказ про прийняття на роботу інваліда? Вберегтися від помилок під час працевлаштування осіб з інвалідністю допоможе консультація нашого експерта
31676

Звіт 10-ПОІ: коли і як правильно подавати

Звіт про працевлаштування інвалідів — один із найскладніших в кадровій практиці. Чимала кількість рядків для заповнення вимагає високої концентрації та уважності до деталей, а помилка тягне за собою накладання штрафу. Хто, як і в які терміни має подати звіт 10-ПОІ, роз’яснюємо у статті
24242

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді