Участь в бойових діях підтвердять свідки

Уряд затвердив зміни до Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій.

Участь в бойових діях підтвердять свідки

На засіданні 12.02.2020 Кабмін затвердив постанову № 76, яка вносить зміни до Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, затвердженому 20.08.2014 постановою КМУ № 413.

Які пільги мають учасники бойових дій ➤

Зміни надають право отримати статус учасника бойових дій безпосереднім учасникам антитерористичної операції. Умовами отримання статусу є:

  • безпосереднє перебування в районах АТО у період її проведення не менше ніж 30 календарних днів, у т. ч. за сукупністю днів;
  • взаємодія із Збройними Силами, МВС, Національною поліцією, Національною гвардією, СБУ та іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України.

Однак, на працівників підприємств, які залучалися і брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, та на волонтерів ці зміни не поширюються.

Підставою для надання статусу учасника бойових дій будуть документи:

  • довідка органів, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом, про період безпосереднього виконання особою бойових завдань АТО в районах її проведення у взаємодії із формуваннями ЗСУ, МВС, Нацполіції та інш.;
  • витяг з наказу Антитерористичного центру при СБУ про залучення особи до проведення антитерористичної операції.

Якщо таких документів немає, участь в бойових діях можуть підтвердити свідки, які самі мають статус учасників бойових дій. Свої свідчення вони мають завірити у нотаріуса.

➤➤ Які пільги у сфері праці має вдова учасника бойових дій

Документи на розгляд особа може подати самостійно або її командир формування. Міжвідомча комісія розгляне документи та вирішить, чи надати особі статус учасника бойових дій або відмовити. У разі позитивного рішення, посвідчення учасника бойових дій та нагрудний знак вручить Мінветеранів.

Галина Бєлікова

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5740

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16340

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126408

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45639

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді