47 неоформлених працівників в 1 роботодавця: декада перевірок з праці триває

До 21 лютого на виконання доручення Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука по всій Україні проводяться інспекційні відвідування, спрямовані на подолання незадекларованої праці у сфері торгівлі товарами і послугами.

47 неоформлених працівників в 1 роботодавця: декада перевірок з праці триває

Зокрема, інспектори праці Управління Держпраці у Тернопільській області разом з працівниками ДПС виявили 47 неоформлених працівників, що працювали у швейному цеху в одному зі спальних районів Тернополя.

Як проходять перевірки 2020 ➤ п'ять ключових змін ➤

За даними Держпраці місцеві жителі працювали на громадянина Туреччини, зареєстрованого приватним підприємцем з листопада 2019 року. З того ж часу чоловік орендує двоповерхове приміщення швейного цеху для виготовлення одягу та оптової торгівлі у країнах Європи.

Серед неоформлених працівників були:

  • перекладач,
  • чоловік, що виконував трудову функцію з шиття одягу ;
  • 45 жінок, що працювали швачками та підсобними робітницями.

У процесі інспекційного відвідування підприємець оформив трудові відносини більш ніж з двома десятками працівників.

Скачайте, щоб успішно пройти перевірку:
Акт інспекційного відвідуванняСКАЧАТИ шаблон для самоперевірки

Однак, Управлінням Держпраці підприємця буде притягнено до відповідальності за використання незадекларованої праці згідно з вимогами чинного законодавства України.

Нагадуємо, що декаді перевірок передувала інформаційна попереджувальна кампанія, протягом якої інспектори праці інформували роботодавців і працівників про ризики використання незадекларованої праці.

Зокрема, відділ з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області повідомляє:

за результатами інспекційних відвідувань та інформаційно-роз’яснювальної роботи, проведеними фахівцями територіального органу Державної служби України з питань праці, за січень 2020 року між роботодавцями та найманими працівниками укладено 178 трудових угод.

За інформацією Держпраці у Тернопільській та Чернівецькій областях

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10126

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26978

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді