Уряд оновив критерії ризику, за якими перевірятиме Держпраці

Кабмін зменшив кількість планових перевірок Держпраці, щоб не заважати бізнесу.

Уряд оновив критерії ризику, за якими перевірятиме Держпраці

План перевірок Держпраці 2020: перевірте, чи є ваше підприємство ➤

Уряд на засіданні 03.03.2020 прийняв постанову «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду Державною службою з питань праці» (далі — Постанова).

Кабмін затвердив Критерії, за якими оцінюють ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначають періодичність проведення планового нагляду (контролю) Держпраці за дотриманням законодавства у сферах:

  • охорона праці;
  • промислова безпека;
  • гігієна праці;
  • поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення;
  • зайнятість населення;
  • зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • державний гірничий нагляд.

Строки планових перевірок суб’єктів господарювання залежатимуть від ступеня ризику:

  • високого — не частіше одного разу на два роки;
  • середнього — не частіше одного разу на три роки;
  • незначного — не частіше одного разу на п’ять років.

Уряд вважає, що Постанова:

  • зменшить кількість планових перевірок,
  • підвищить рівень системності та збалансованості планування заходів державного нагляду (контролю),
  • поліпшить якість нагляду,
  • створить умови для розвитку бізнесу.

Наразі постанову ще офіційно не опублікували, вона не набрала чинності. Попередня Постанова КМУ «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, заходів державного гірничого нагляду Державною службою з питань праці» від 06.02.2019 № 223 втратить чинність.

Ірина Житкова

керівник групи експертів Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26980

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді