Чи потрібна заява на дистанційну роботу? Роз’яснює експерт журналу «Кадровик-01»

Ексклюзивні роз’яснення від провідного експерта команди Експертус Кадри Ольги Догадіної.

Чи потрібна заява на дистанційну роботу? Роз’яснює експерт журналу «Кадровик-01»

До початку роботи за укладеним трудовим договором роботодавець зобов’язаний визначити працівникові робоче місце (п. 3 ч. 1 ст. 29 КЗпП).

З часом роботодавець може вирішити запровадити для нього дистанційну роботу, тобто змінити робоче місце. В цій ситуації формально йдеться про переміщення працівника на інше робоче місце. Згода працівника на переміщення не потрібна (ч. 2 ст. 32 КЗпП).

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 (далі — Закон) дозволяє роботодавцю доручити працівникові, у т. ч. державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома (підп. 1 п. 2 Прикінцевих положень Закону).

Закон дозволяє роботодавцю запровадити для працівників роботу вдома (дистанційно). Про згоду працівника в Законі не йдеться.

Працівники зобов’язані своєчасно і точно виконувати розпорядження роботодавця, додержувати трудової і технологічної дисципліни (ст.139 КЗпП).

Наказ про запровадження дистанційної роботи через загрозу поширення коронавірусу

Однак, роботодавець має пересвідчитись, що працівник має можливість працювати вдома. Якщо йдеться про ситуацію, що підпадає під дію Закону, неможливо дотримати порядку, передбаченого Положенням про умови праці надомників, затвердженого постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.09.1981 № 275/17-99.

Тож якщо йдеться про запровадження дистанційної роботи за ініціативи працівника або під час карантину чи обмежувальних заходів, попросіть працівника написати заяву.

Наприклад: 1. «Прошу дозволити мені працювати дистанційно (вдома) з 17.03.2020. Додатково повідомляю, що маю технічну можливість виконувати свої обов’язки вдома: маю персональний комп’ютер та доступ до Інтернету».

2. «У зв’язку з необхідністю запровадження роботи вдома повідомляю, що маю можливість працювати дистанційно (вдома): маю персональний комп’ютер та доступ до Інтернету».

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25454

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
44104

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33163

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22085

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56740

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді