Як ФСС оплачуватиме лікарняні у період карантину, спричиненого COVID-19

Директор Фонду соціального страхування роз’яснила, хто отримає виплату по лікарняних у період надзвичайної ситуації, пов’язаної з коронавірусом.

Як ФСС оплачуватиме лікарняні у період карантину, спричиненого COVID-19

Листок непрацездатності: від отримання до оплати

Олена Дума сповістила: «Хочу поінформувати громадян України, щоб не було паніки та непорозумінь, загальні правила виплати за лікарняними на території України діють. Нагадую, що у разі хвороби застрахованої особи, Фонд оплачує листок непрацездатності, починаючи з шостого дня і до повного одужання. У разі захворювання дитини віком до 14 років лікарняний отримує один із працюючих батьків. У такому випадку Фонд оплачує лікарняний лист, починаючи з першого дня до одужання, але не більше 14 календарних днів. Однак якщо дитина знаходиться в стаціонарі, цього обмеження не має».

Як ФСС оплачуватиме лікарняні у період карантину, спричиненого COVID-19Дізнайтеся, де видають лікарняний, якщо працівник захворів не за місцем проживання — під час відрядження чи відпустки

Директор ФСС нагадала, що під час карантину діє особливий порядок видачі листів тимчасової непрацездатності. Відтак, отримати лікарняний може особа, яка тимчасово відсторонена від роботи під час карантину, якщо її робота пов’язана з обслуговуванням населення у разі, якщо ця особа контактувала з інфекційно-хворою людиною і є бактеріоносієм, та якщо вона не може бути переведена на іншу роботу. Такий листок непрацездатності теж оплачується Фондом. Видати такий листок непрацездатності уповноважений лікар-інфекціоніст, або лікар-терапевт.

О. Дума додала: «Нагадую, якщо тимчасова непрацездатність застрахованої особи викликана карантином, фінансова допомога за рахунок Фонду соціального страхування України надається з першого дня і за весь час відсутності на роботі з цієї причини».

Наразі Фонд Соцстраху спільно з Офісом Президента України, МОЗ та Мінсоцполітики вживають заходи, щоб громадяни могли спокійно слідкувати за своїм здоров’ям, уникати можливих заражень та самоізолюватися. У терміновому порядку вживаються заходи щодо спрощення процедури отримання лікарняних листків.

«Потреба мінімізувати контакти сьогодні нагальна, тож ще більшої актуальності набуває впровадження електронних лікарняних. Завдяки плідній співпраці із Офісом Президента, Міністерством соціальної політики, Міністерством охорони здоров’я та Пенсійним фондом України запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності знаходиться на фінальному етапі. Процедура отримання лікарняних буде спрощена і стане прозорою», — запевнила О. Дума.

Як призупинити роботу підприємства через загрозу коронавірусу ⇗

Також очільниця ФССУ поінформувала, що Парламент прийняв Закон, який розширює перелік страхових випадків. Зокрема, на час самоізоляції під медичним наглядом задля запобігання поширенню коронавірусної інфекції Фонд Соцстраху компенсуватиме 50 відсотків заробітку на підставі отриманого працюючим відповідного лікарняного листка. Право на отримання допомоги у разі тимчасової непрацездатності мають особи, які перебувають у спеціалізованих закладах охорони здоров’я.

Олена Дума закликала громадян піклуватися про своє здоров’я і звертатись на «гарячу лінію» ФССУ за телефоном: 0 800 50 18 92.

Нагадуємо, що також працюють регіональні «гарячі лінії».

Як ФСС оплачуватиме лікарняні у період карантину, спричиненого COVID-19СКАЧАТИ

За інформацією Урядового порталу

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Як обчислити страховий стаж для лікарняного

Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно здійснити розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних. Що входить в страховий стаж для лікарняного? Як визначити страховий стаж для оплати лікарняного? Як впливає страховий стаж на лікарняний? Відповіді на ці питання та все, що вам потрібно знати про страховий стаж для лікарняного — у статті.
136102

Максимальний термін перебування на лікарняному при різних захворюваннях

Лікарняний лист — офіційний документ, що видається людині при встановленні її непрацездатності та є підставою для звільнення від основної роботи. Максимальний термін перебування на лікарняному в Україні різниться залежно від захворювання, його тяжкості, ускладнень. Усе про орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності та граничний термін перебування на лікарняному — у статті.
158901

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28147

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
103342

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7164

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді