Самоізоляцію регламентували постановою МОЗ та Головного держсанлікаря

Порядок дій у разі самоізоляції та форму згоди затвердили спільною постановою МОЗ та Головний державний санітарний лікар України від 21.03.2020 № 2.

Самоізоляцію регламентували постановою МОЗ та Головного держсанлікаря

Як кадровику захистити працівників від коронавірусу ⇗

Працівник, що повернувся з-за кордону чи контактував з хворою чи потенційно інфікованою коронавірусом людиною, підписує добровільну згоду і перебуває на самоізоляції 14 днів. Ще один варіант добровільної самоізоляції — коли працівник контактував з особою, що повернулася з-за кордону.

Підступність COVID-19 у тому, що перші симптоми з’являються не одразу, а впродовж 14 днів після зараження. Але людина небезпечна для інших ще до того, як появляться видимі ознаки — підвищеної температури чи кашлю.

Самоізоляція передусім означає, що особа впродовж щонайменше 14 днів уникає будь-яких контактів з іншими людьми, щоб зменшити ризик зараження. Неприпустимі контакти віч-на-віч ближче ніж 1,5 метри та довше 15 хвилин. Єдиний виняток – звернення по медичну допомогу. При будь-яких симптомах хвороби людина має зателефонувати своєму сімейному лікареві і дотримувати подальших рекомендацій.

На обов’язкову двотижневу самоізоляцію йдуть ті, хто повертається в Україну з-за кордону. Також самоізоляція обов’язкова, якщо є підстави вважати, що людина контактувала з хворим на COVID-19 чи особою, в якої підозрюють коронавірусну хворобу, але остаточний діагноз ще не підтвердився.

Ті, хто йде на обов’язкову добровільну самоізоляцію, підписують інформовану згоду на це.

Як запровадити дистанційну роботу: алгоритм ⇗

Порядок дій у разі самоізоляції та форму згоди затвердили спільною постановою МОЗ та Головний державний санітарний лікар України від 21.03.2020 № 2.

Згоду на самоізоляцію від тих, хто перетнув кордон, отримує Державна прикордонна служба. Прикордонники передають згоду головному державному санітарному лікарю — області чи Києва залежно від того, де мешкає особа. Відтак особа перебуває під медико-санітарним спостереженням за місцем самоізоляції два тижні. Головний санітарний лікар області/Києва особисто це контролює, а за потреби залучає поліцію.

Оформити в правому полі різні варіанти самоізоляції допоможе стаття:

«Самоізоляція: готові рішення для організації роботи, оформлення відсутності чи оплати лікарняного», що виходить друком в журналі «Кадровик-01» за кілька днів.

Ірина Іванченко

шеф-редактор журналу «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
25671

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
45375

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
33552

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
22415

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді