Коли у вишах завершиться навчальний рік? Рекомендації МОН

Дистанційне навчання під час карантину та ущільнення графіку освітнього процесу після закінчення карантину дозволять своєчасно завершити навчальний рік для переважної більшості учасників освітнього процесу.

Коли у вишах завершиться навчальний рік? Рекомендації МОН


МОН (лист від 27.03.2020 № 1/9-178) нагадало, що у зв’язку з карантином на території України здобувачам освіти заборонено відвідувати заклади освіти (постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 № 211).

Керівники закладів освіти на період карантину забезпечують виконання освітніх програм, зокрема, організувавши освітній процес із використанням технологій дистанційного навчання (наказ МОН «Про організаційні заходи для запобігання поширенню коронавірусу COVID-19» від 16.03.2020 № 406).

МОН сподівається, що організація освітнього процесу із використанням технологій дистанційного навчання під час карантину та ущільнення графіку освітнього процесу після закінчення карантину дозволять своєчасно завершити навчальний рік для переважної більшості учасників освітнього процесу.

Коли у вишах завершиться навчальний рік? Рекомендації МОНДізнайтеся, як оплачувати період карантину в закладах освіти сумісникам та педагогам із погодинною оплатою

Якщо неможливо виконати навчальні плани у повному обсязі, МОН рекомендує для невипускних курсів затвердити необхідні зміни до навчальних планів та індивідуальних навчальних планів здобувачів освіти. Зміни до навчальних планів можуть дозволити завершити в наступному навчальному році або перенести на наступний навчальний рік практичну підготовку та вивчення навчальних дисциплін, які потребують проведення аудиторних (наприклад, лабораторних) занять і не можуть бути ефективно виконаними дистанційно. В такому випадку перенесіть також контрольні заходи.

Виробничу або технологічну практику, яка має проходити на базі підприємств, організацій або установ, що функціонують під час карантину, можна перенести на наступний навчальний рік або відпрацювати вчасно за згодою повнолітнього здобувача освіти. Умова ― база практики розташована максимально наближено до місця проживання здобувача освіти.

Натомість, можна перенести на поточний навчальний рік з наступного навчального року вивчення дисциплін, які можна ефективно вивчити дистанційно, а також курсові роботи тощо.

⇉ Як технічно організувати дистанційну роботу ⇇

Якщо неможливо забезпечити належну якість вищої освіти дистанційно, керівник закладу освіти може ухвалити рішення та частково перенести канікули та/або відпустки у зв’язку зі зміною графіку освітнього процесу для окремих освітніх програм або підрозділів (наприклад, квітень-липень). Ці питання узгодьте з керівництвом органів студентського самоврядування та професійних спілок.

МОН нагадує, що навантаження одного навчального року за денною формою навчання становить, як правило, 60 кредитів ЄКТС (ст. 1 Закону України «Про вищу освіту»). Тому незначні відхилення (наприклад, у межах 10%) від цієї норми в умовах карантину не є критичними. Ущільнювати графік освітнього процесу на невипускних курсах МОН рекомендує лише у виняткових випадках, не допускаючи скорочення змісту та обсягів лабораторних занять.

Чергові екзаменаційно-залікові сесії заклади освіти мають провести відповідно до затверджених закладами вищої освіти графіків та розкладів. Якщо в цей час діятиме заборона відвідувати заклади освіти її здобувачами, семестрові заліки та екзамени можна проводити дистанційно (у синхронному режимі). Умова — забезпечте надійну автентифікацію здобувачів та жорстке дотримання карантинних вимог усіма учасниками освітнього процесу.

Випуски здобувачів вищої освіти заклади освіти мають провести своєчасно. Випуск здобувачів вищої освіти, які навчаються за кошти фізичних або юридичних осіб, можна відтермінувати до повного виконання зобов’язань сторонами договору.

Якщо настає плановий строк переддипломної практики, атестації здобувачів вищої освіти (атестаційних іспитів, захисту кваліфікаційних робіт тощо), під час заборони відвідувати заклади освіти її здобувачами, їх можна провести дистанційно (у синхронному режимі), якщо забезпечите надійну автентифікацію здобувачів та жорстке дотримання карантинних вимог усіма учасниками освітнього процесу. Виняток ― єдиний державний кваліфікаційний іспит та атестація осіб, що здобувають ступені доктора філософії, доктора мистецтва, доктора наук. При проведенні єдиного державного кваліфікаційного іспиту випуск можна відтермінувати на час на його проведення та оголошення результатів.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
120679

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45116

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121324

Посадова інструкція заступника директора: як скласти

Заступник директора — це та людина, яка може повністю взяти на себе повноваження керівника за його відсутності. Як засвідчує практика, обов’язки заступників далеко не завжди відповідають тим, які визначено для перших керівників. Який обсяг завдань, обов’язків і прав доцільно передбачити в посадових інструкціях заступників директора підприємства? Відповіді знайдете у статті.
41063

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді