Чи правомірні відрядження під час карантину. Роз’яснення Держпраці

На період карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, роботодавець може доручити працівникам працювати вдома. Але чи може він ініціювати відрядження?

Чи правомірні відрядження під час карантину. Роз’яснення Держпраці


ГУ Держпраці у Херсонській області пояснює, що наразі законодавство не передбачає особливий порядок направлення у відрядження працівників під час карантину.

Ані постанова КМУ від 11.03.2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», ані інші закони чи підзаконні акти, не визначають необхідність утриматись від виробничих відряджень як обов’язкову вимогу.

Чи правомірні відрядження під час карантину. Роз’яснення ДержпраціАлгоритм: як скасувати чи перенести відрядження

Натомість, відповідно до статті 21 КЗпП, трудовий договір — це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Тобто, якщо службове відрядження обумовлене трудовим договором, воно обов’язкове для працівника. А його відмова без поважних причин поїхати у відрядження для виконання роботи, обумовленої трудовим договором, може розглядатись як порушення трудової дисципліни.

Якщо трудовим договором відряджень не передбачено, спирайтесь на статтю 31 КЗпП:

«Власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором».

Підприємства, установи, організації, що повністю або частково фінансуються із держбюджету мають керуватись двома документами:

• наказ Мінфіну від 13.03.1998 № 59 (далі — Інструкція № 59);

• постанова КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 № 98 (далі — Постанова № 98).

Підприємства, що не отримують бюджетних коштів, мають самі регламентувати всі питання, пов’язані з відрядженнями, скажімо, у колдоговорі або в Положенні про відрядження. Інструкцію № 59 зазвичай вони використовують як основу регламенту.

Чим зарадить Положення про відрядження ⇗

Держпраці звертає увагу, що згідно зі статтею 6 Закону України «Про охорону праці» працівник, що знаходиться при виконанні трудових обов’язків, має право на безпечні умови праці.

На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам повинні видаватися безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби.

Роботодавець може додатково, понад встановлені норми, видавати працівникові певні засоби індивідуального захисту, якщо фактичні умови праці цього працівника вимагають їх застосування (ст. 8 Закону України «Про охорону праці»).

За інформацією Держпраці

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Максимальний і мінімальний строки відрядження

На який строк відряджати працівника, роботодавець вирішує не тільки з огляду на завдання, що треба виконати. Є й часові обмеження. Мінімальний строк відрядження однаковий для приватного підприємства і бюджетної установи, а ось максимальний — різниться. Кадровик бюджетної установи знайде у цій статті бонус — таблицю з максимальними строками відряджень для різних категорій персоналу
12040

Журнал реєстрації відряджень працівників

Раніше після ознайомлення працівника, якого направляють у відрядження, з наказом про відрядження кадровик вносив про це інформацію в Журнал реєстрації відряджень.
18903

Наказ про скасування відрядження

Якщо напередодні відрядження працівник, наприклад захворів, а вам необхідно підготувати наказ про скасування відрядження, скористайтеся експертним зразком. Документ оформлений за вимогами нацстандарту ДСТУ 4163:2020.
19694

Бланк посвідчення про відрядження: хто може не заповнювати

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.1998 № 59, передбачає, що працівників направляють у відрядження на підставі наказу керівника установи або його заступника. У наказі про відрядження зазначають пункт призначення, найменування підприємства, в яке відряджено працівника, строк та мета відрядження.
135722

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді