Як організувати чергування працівників на підприємстві? Роз’яснює Держпраці

Чергування ― працівник перебуває на роботі аби оперативно розв’язувати невідкладні питання, які не входять до кола його обов’язків за трудовим договором.

Як організувати чергування працівників на підприємстві? Роз’яснює Держпраці

⇛ Антикризова школа для кадровиків ☝ Доступна онлайн ⇚

Управління Держпраці у Кіровоградській області роз’яснило, як правильно організування чергування працівників на підприємстві.

Держпраці нагадало, що на сьогодні в трудовому законодавстві відсутня інформація про поняття та порядок організації і здійснення чергувань. Однак з об’єктивних причин роботодавець може залучити до чергування своїх працівників.

Чергування — перебування працівника на підприємстві за розпорядженням роботодавця до початку або після закінчення робочого дня, у вихідні або святкові (неробочі) дні для оперативного розв’язання невідкладних питань, які не входять до кола обов’язків працівника за трудовим договором (постанова Секретаріату ВЦРПС «Про чергування на підприємствах і в установах» від 02.04.1954 № 233, діє в частині, яка не врегульована законодавством України, відповідно до Постанови ВРУ «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу СРСР» від 12.09.1991 № 1545; далі — Постанова № 233).

Як організувати чергування працівників на підприємстві? Роз’яснює ДержпраціДізнайтеся, як оформити самоізоляцію працівника під час карантину

Роботодавець може застосовувати чергування у виняткових випадках і лише за згодою виборного органу профспілки. Не можна залучати працівника до чергувань частіше одного разу на місяць. Чергові не повинні:

  • виконувати обов’язків щодо перевірки перепусток на вході й виході з підприємства;
  • виконувати обов’язків сторожів;
  • приймати пошту;
  • прибирати приміщення тощо.

Якщо залучаєте до чергування після закінчення робочого дня, початок наступного робочого дня маєте перенести на пізніший час.

Тривалість чергування або роботи разом з чергуванням не може перевищувати нормальної тривалості робочого дня.

Чергування у вихідні й святкові (неробочі) дні в найближчі 10 днів компенсують наданням відгулу тієї ж тривалості, що і чергування.

Держпраці наголошує ― відрізняйте чергування від виконання працівником його звичайних трудових обов’язків на змінних роботах, на роботах, що виконуються за графіком у вихідні, святкові (неробочі) дні, в нічний час.

Як організувати чергування працівників на підприємстві? Роз’яснює ДержпраціЯк визначити квартальну норму робочого часу при підсумованому обліку, якщо оголошений простій

Держпраці нагадало про нормативно-правові акти, що містять норми про чергування, коли працівник виконує свої трудові обов’язки з оплатою. Однак така праця не є чергуванням згідно з постановою № 233. Зокрема, чергування медиків у стаціонарі та вдома (пп. 5.1 і 5.2 Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519).

Графік чергування затверджує роботодавець за погодженням з профспілкою. Працівників залучають до чергування наказом (розпорядженням) роботодавця. В наказі передбачають дні відпочинку, що надають працівникам за чергування. Чергування у вихідний день не підлягає оплаті. За чергування надають відгул. В табелі обліку використання робочого часу (далі ― табель) години чергування не зазначають (лист Мінпраці від 02.04.2010 № 89/13/116-10).

Однак, аби зберегти баланс робочого часу за період (місяць, квартал тощо) день відгулу за чергування в табелі проставляють як відпрацьований час (літерний код «Р» або цифровий «01»). І цей час оплачують як відпрацьований.

Держпраці звертає увагу, що тривалість відгулу має дорівнювати тривалості чергування. Працівник може чергувати у його робочі та неробочі дні. Якщо працівник чергує у свій робочий день, то такий день позначають у табелі як робочий і зарплату за нього нараховують як за звичайний робочий день.

Якщо працівник чергував у вихідний, святковий або неробочий день, застосовуйте норми постанови № 233. За такий день надайте працівнику відгул.

У колдоговорі встановлюють взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин (ст. 7 Закону України «Про колективні договори і угоди»). Тому порядок залучення працівників до чергування маєте визначати у колдоговорі підприємства з дотриманням норм і гарантій, встановлених законодавством та Галузевою угодою.

Уряд розширив перелік 60-річних осіб, які можуть працювати

Як документувати чергування, нормативно-правові акти не визначають. Тому пакет документів може бути різним. Порядок та умови залучення до чергування врегулюйте в колдоговорі чи іншому локальному документі підприємства, організації, установи, наприклад, у Положенні про чергування. Зазвичай, складають графік чергування та видаютьнаказ про залучення до чергування. Ці документи погоджують з профспілкою.

Держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування часто залучають до чергувань. В цьому випадку також керуйтесь механізмом залучення до чергувань, наведеним у роз’ясненні. Виняток — «надзвичайне» чергування. Для керівників і заступників керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади на робочих місцях у святкові дні для вирішення питань, пов’язаних з ліквідацією наслідків НС порядок залучення до чергування врегульоване Типовим порядком організації чергування керівників і заступників керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади на робочих місцях у святкові дні для вирішення питань, пов’язаних з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, затвердженим постановою КМУ від 10.04.2013 № 254 (далі — Постанова № 254).

Мета «надзвичайного» чергування:

  • оперативне прийняття рішень та організація робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків НС;
  • організація взаємодії та координації дій центральних і місцевих органів виконавчої влади з ліквідації наслідків НС.

Держпраці зауважує, що Постанова № 254 не скасовує та не підміняє Постанову № 233. Постанова № 254 рекомендує затвердити порядок організації «надзвичайних чергувань» на місцях. У ньому радимо прописати і спосіб компенсації таких чергувань.

За інформацією Управління Держпраці у Кіровоградській області

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55602

Надурочні роботи: як залучати працівників

Працівники не встигають виконати доручену роботу протягом робочого дня або зміни, і роботодавець вирішив провести надурочні роботи. У чому ж полягає надурочна робота і порядок її проведення? Кого можна долучити до таких робіт, а кого забороняє законодавство? Як здійснюється розрахунок надурочного робочого часу його облік? Відповіді на усі питання стосовно порядку застосування надурочних робіт та регулювання аспектів про надурочні роботи КЗпП — пояснюємо крок за кроком у матеріалі
27768

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12259

Наказ про оголошення простою через відключення світла

Через військову агресію росії, частина енергетичної інфраструктури України зазнала пошкоджень. Якщо підприємство не може провадити господарську діяльність у повному обсязі через відключення електроенергії та/або теплопостачання, оформіть наказ про простій. Скористайтеся зразком від фахівців Цифрового видавництва Експертус.
18441

Як оформити скорочення тривалості робочого дня в спеку

Спека — небезпечна для життя. Аби не нашкодити здоров’ю працівників, вживайте належних заходів та коригуйте графік роботи. Які є законні підстави для скорочення тривалості робочого часу в спеку, та як це оформити? Подробиці зі зразками документів — у статті
44194

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді