МОН наголошує, що директори шкіл мають забезпечити можливість учителям-пенсіонерам продовжити роботу на умовах строкових договорів

Міністерство роз'яснює особливості оплати праці після переведення на строкові трудові договори, можливості пролонгації трудових угод та інші гарантії для педпрацівників пенсійного віку.

МОН наголошує, що директори шкіл мають забезпечити можливість учителям-пенсіонерам продовжити роботу на умовах строкових договорів

Нагадуємо, що відповідно до нового Закону «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX (далі — Закон № 463) педпрацівників державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, яким виплачують пенсію за віком, слід перевести із безстрокових трудових договорів на строкові. Це вимога пункту 2 частини 3 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 463.

Переведення відбувається за письмової згоди педагога.

Алгоритм переведення вчителів-пенсіонерів на строкові трудові договори

Після закінчення однорічного договору наступні договори можуть укладатись із вчителями-пенсіонерами на триваліший строк, а саме – до 3-х років. Кількість таких пролонгацій необмежена.

Рішення про продовження співпраці після закінчення першого строкового договору директор навчального закладу буде приймати самостійно.

Оплата праці вчителів-пенсіонерів за строковими договорами

МОН зауважує, що у разі переведення на строковий договір розмір зарплати педпрацівника пенсійного віку не може бути змінено, оскільки він продовжує обіймати ту ж посаду, виконувати той самий обсяг робіт і зберігає відповідну кваліфікаційну категорію.

Одночасно, за рахунок коштів роботодавця, строковим трудовим договором можуть бути передбачені додаткові пільги, гарантії та компенсації – крім тих, що вже встановлені законодавством. Зокрема, документом можуть бути передбачені гарантії для працівника на випадок дострокового припинення контракту з незалежних від нього причин та інше.

Міносвіти інформує, що щорічна відпустка та інші права зберігаються за вчителем.

Якщо педагог-пенсіонер не погодиться переходити на строковий договір і не надасть до 01.07.2020 письмову згоду на продовження трудових відносин, його буде звільнено на підставі п.9 ч. 1 статті 36 КЗпП.

Виконувачка обов’язків Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій прокоментувала: «Освіта потребує оновлення, як методичного та матеріально-технічного, так і кадрового. Однак немає жодних підстав думати, що системі не потрібні досвідчені працівники. Якщо вчитель пенсійного віку, але є професіоналом своєї справи, то школа, учні, батьки, загалом система освіти завжди будуть зацікавлені у ньому. Тому я сподіваюсь, що керівники шкіл поставляться з усією відповідальністю до організації зрозумілого та чесного процесу переведення вчителів-пенсіонерів на строкові договори».

МОН наголошує, що директори шкіл мають забезпечити можливість учителям-пенсіонерам продовжити роботу на умовах строкових договорівДізнайтеся, чи можна перевести на строкові договори наукових працівників-пенсіонерів

Одночасно до 1 липня 2020 року директорів шкіл, які перебувають на безстрокових трудових угодах, в обов’язковому порядку теж переводять на строкові трудові договори на 6 років (на 1 рік – для директорів, які отримують пенсію за віком) з можливістю брати участь у конкурсі.

На думку МОН, Закон № 463 ліквідує таке явище в українському освітньому просторі, як «вічний директор». Адже тепер керівник може перебувати на посаді не більше ніж 2 терміни по 6 років поспіль в одному закладі.

За інформацією МОН

image47

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
16009

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12306

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
122680

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
254827

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
2226

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді