Хто з працівників має переважне право залишитись на роботі під час скорочення. Роз’яснення Держпраці

Хто з працівників має переважне право залишитись на роботі під час скорочення. Роз’яснення Держпраці

Скорочення чисельності або штату працівників: крок за кроком

Можливість звільнення працівника за ініціативою роботодавця у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення, чисельності або штату працівників передбачає п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Згідно зі статтею 42 КЗпП переважне право залишитись на роботі мають працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці (ст. 42 КЗпП).

Управління Держпраці у Херсонській області наголошує, що при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації, перевага в залишенні на роботі надається таким категоріям:

  • сімейним — при наявності двох і більше утриманців;
  • особам, в сім’ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;
  • працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;
  • працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних навчальний закладах без відриву від виробництва;
  • учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;
  • працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;
  • особам з-поміж депортованих з України, протягом п’яти років, з часу повернення на постійне місце проживання до України;
  • працівникам з-поміж колишніх військовослужбовців строкової служби та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, – протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

Держпраці нагадує, що роботодавець зобов’язаний персонально й у письмовій формі попередити працівників про наступне вивільнення не пізніше ніж за два місяці (ст. 49-2 КЗпП). Факт отримання повідомлення працівник має засвідчити підписом.

Відповідно до ч. 3 ст. 49-2 КЗпП, одночасно з попередженням про вивільнення роботодавець зобов’язаний запропонувати працівнику іншу роботу на підприємстві — звісно, якщо така робота є.

Увага! Із пропозицією про переведення роботодавець має звертатися до працівника не лише при попередженні про наступне звільнення, але й протягом усього строку попередження, якщо робота з’явиться. Невиконання цієї умови може стати свідченням того, що роботодавець неналежно виконував свої обов’язки.

У разі, якщо працівник не погоджується на запропоновану йому роботу, подальше своє працевлаштування він здійснює самостійно або через державну службу зайнятості. У випадку запланованого масового вивільнення працівників, роботодавець зобов’язаний повідомити про це державну службу зайнятості за два місяці до вивільнення (п. 3 ст. 50 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI).

За неподання або порушення роботодавцем установленого порядку подання інформації про заплановане масове вивільнення на нього очікує штраф.

Штрафи 2022

Держпраці закцентовує, що при скороченні працівників роботодавець має памятати про такі законодавчі вимоги:

1. Працівники, з якими розірвано трудовий договір з підстав, передбачених пунктом 1 статті 40 КЗпП (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), протягом одного року мають право на укладення трудового договору у разі поворотного прийняття на роботу, якщо власник або уповноважений ним орган провадить прийняття на роботу працівників аналогічної кваліфікації (ст. 42-1 КЗпП).

2. Не допускається звільнення працівника в період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (ч. 3 ст. 40 КЗпП).

3. Для звільнення у разі зміни в організації виробництва і праці, в тому числі реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації) необхідна попередня згода виборного органу (профспілкового представника) первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.

За інформацією Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразок наказу про звільнення за скороченням

На період воєнного стану згоду профспілки на розірвання трудового договору не отримуємо. Але видавати наказ про звільнення працівників потрібно. Скачайте собі приклад його оформлення за ДСТУ 4163:2020
44968

Наказ про скорочення штату

Роботодавець прийняв рішення скоротити чисельність чи штат працівників. Тоді на підставі згоди профспілкового органу на скорочення маєте видати наказ про звільнення працівників. П’ять правил, яких слід дотриматись при підготовці проєкту наказу про скорочення штату та зразок документу — у статті.
82399

Покроковий алгоритм скорочення працівника

Скорочення працівників або штату — процедура, яка часто породжує низку позовів до суду. Найбільш проблемні питання: які підстави для скорочення штату працівників, хто підлягає скороченню в першу чергу, які етапи включає в себе процедура скорочення працівників, кого не можна звільнити по скороченню. Як оформити скорочення чисельності або штату працівників, щоб вберегтися від помилок та судової тяганини, роз’яснюємо у статті
161154

Скорочення працівників РДА з 01.01.2020: алгоритм для кадровиків

Ця стаття допоможе службі управління персоналом районної державної адміністрації пройти у жовтні-грудні 2019 року всі кроки, яких вимагає закон при скороченні працівників. Адже 01.01.2020 набуде чинності постанова КМУ від 19.06.2019 № 746 про скорочення штату РДА майже на 50 відсотків.
53286

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді